Kako su Jutarnji i Večernji popratili ostavku Martine Dalić? Prilično ljigavo

Foto: Index

JUČERAŠNJI dan obilježila je ostavka Martine Dalić zbog Afere Hotmail koju je otkrio Index.

IAKO su Jutarnji i Večernji danima uvjeravali javnost da je udar na Martinu Dalić zapravo udar na nagodbu oko Agrokora, danas su promijenili priču. Danas tako pišu da odlazak Martine Dalić neće pretjerano utjecati na nagodbu (što je i logično jer postizanje nagodbe ovisi isključivo o vjerovnicima i izvanrednom povjereniku, a ne o vladi). Jasno je, dakle, da je priča o nagodbi koja će propasti bez Martine Dalić bio tek očajnički spin u pokušaju da se osramoćena ministrica ostavi u fotelji.

Nakon što je Index prošle srijede krenuo s objavom serije članaka u kojima smo iznosili pojedinosti iz mail prepiske skupine Borg, koju je koordinirala i vodila Martina Dalić, Večernji i Jutarnji list ogorčeno su ju branili.

No nakon što smo jučer ujutro objavili mail koji dokazuje da je i ured premijera Andreja Plenkovića samo nekoliko sati prije usvajanja Lex Agrokora u vladi bio obaviješten o (gotovo) posljednjoj verziji tog zakona, te se fokus javnosti okrenuo na Plenkovića a ne na Martinu Dalić, odluka o ostavci potpredsjednice vlade donesena je u roku od nekoliko sati.

Večernji najavio jednu naslovnicu, pa na kioske poslao drugu


Kako, dakle, danas izgledaju naslovnice novina i glavne teze koje iznose o ostavci Martine Dalić?

Za početak, treba uočiti da je Večernji list sinoć najavio naslovnicu s nevjerojatnim naslovom: "Sama je rekla: Sad je dosta!". Kao da je Martini Dalić, koja je još u petak govorila kako nema namjeru podnijeti ostavku, preko noći dosadilo Indexovo prozivanje, pa je iritirana nepoštenom hajkom odlučila presjeći taj gordijski čvor podnošenjem ostavke.

Zanimljivo je da se takva naslovnica tiskanog izdanja Večernjeg lista ipak jutros nije pojavila na zagrebačkim kioscima. Na naslovnici tiskanog izdanja Večernjeg jutros tako stoji naslov "Pred Plenkovićem tri scenarija".


Sinoć najavljena naslovnica Večernjeg. Na kioscima se pojavila druga

Komentator Večernjeg: Greška koja je Dalić stajala pozicije u trenutku kad joj se moglo odati priznanje


No to ne znači da su Večernji i Jutarnji odustali od relativizacije grijeha Martine Dalić. Tako komentator Večernjeg Mislav Šimatović piše kako je Martini Dalić "presudila javna percepcija", što je doslovce ista teza koju je jučer prilikom podnošenja ostavke iznijela Martina Dalić.

Šimatović u svom komentaru odlazi i korak dalje, pa tako navodi kako je "napravljena greška koja je Martinu Dalić stajala političke pozicije, paradoksalno, u trenutku kada bi joj se moglo odati i priznanje".

U izvještaju o podnošenju ostavke Večernji piše da "ostavka nije bila iznuđena" te da je "Martina Dalić sama donijela odluku o odlasku iz vlade", pri čemu se prigodno ne objašnjava zbog čega je samo dva dana ranije sada već bivša potpredsjednica vlade imala dijametralno suprotan stav. Kad treba opravdati grijehe vladajućih i pokazati da je crno zapravo bijelo, možete se uvijek osloniti na Večernji list.

Jutarnji list okrenuo priču - opstanak Martine Dalić, gle čuda, više nije toliko bitan za nagodbu

Ni današnji Jutarnji list nije puno bolji. Nakon što su danima tvrdili da je nagodba u Agrokoru ugrožena ako Martina Dalić ode, danas su potpuno okrenuli priču, pa tako u današnjem broju Jutarnjeg novinar Frenki Laušić navodi kako "ostavka Martine Dalić vjerojatno neće imati negativne učinke na proces donošenja nagodbe vjerovnika Agrokora".

To je, naravno, jasno svakome tko prati situaciju oko Agrokora, u kojoj su ionako sve važne odluke na onima kojima je Agrokor ostao dužan velik novac, a to su vjerovnici. No ta "sitnica" nije smetala Jutarnji list u višednevnom iznošenju tezu prema kojoj je uspjeh nagodbe praktički nemoguć bez političkog preživljavanja Martine Dalić.
 

Pročitajte više