Kako su surferi pobijedili cenzuru

AFERA sa zabranom emitiranja teškog poraza Mirka Filipovića na HTV-u još jednom je potvrdila općepoznatu tezu da je cenzura uvijek kontraproduktivna, a naročito u vrijeme Interneta i brzih veza.

Suprotno ugovoru potpisanom s HTV-om, menadžer Mirka Filipovića Zvonimir Lučić odlučio je u nedjelju ne dostaviti HTV-u snimku borbe koja je trebala biti emitirana oko 21 h na drugom programu. Lučić se čak nije udostojio obrazložiti svoju odluku.

Zbog takvog postupka HRT je odlučio prekinuti sve poslovne odnose s Filipovićem i njegovim menadžerom, a razmatraju i mogućnost sudske tužbe zbog kršenja ugovora.

No, u vrijeme Interneta, kad je brzina širenja informacija u svim zamislivim formatima ograničena samo brzinom veze, cenzorima poput Zvonimira Lučića je, na svu sreću, nemoguće raditi svoj "posao".

Naime, samo nekoliko minuta poslije borbe na brojnim su Internet forumima, stranicama posvećenim Ultimate fightu, pa i Usenetu, osvanule slike i video snimke (djelomične ili kompletne) Filipovićevog poraza.

Index.hr je u nedjelju oko 20h, neposredno nakon što je objavljena informacija o zabrani emitiranja borbe na HTV-u, zahvaljujući posjetiteljima Index.hr foruma, u tekstu "Zabranjena snimka meča Filipović - Randleman" objavio link na zadnjih 10-tak sekundi borbe. Koliko je bilo zanimanje javnosti za cenzuriranu borbu, najbolje pokazuje podatak da je dotični tekst do ponedjeljka u 17h pročitalo više od 20,000 posjetitelja Indexa.

U ponedjeljak ujutro smo, zahvaljujući dojavi našeg posjetitelja Tomislava Horjana iz Zagreba, objavili detaljnu uputu kako downloadati cijelu borbu u video formatu (uz desetke screenshotova borbe), te time efektivno poništili pokušaj Lučićeve cenzure poraza svog štićenika.

Pokušajem cenzure zgranuta je ostala čitava javnost i mediji, osim poslovično trome sportske redakcije nacionalne novinske agencije HINA-e. Od agencije se niti ne očekuje da bude zgranuta, ali od informativne agencije očekuje se da informira.

Od cijele priče, urednik sportske redakcije Ante Drpić tek dan nakon događaja udostojio se prenijeti HRT-ovo priopćenje o prekidu suradnje s Filipovićem, te napomenuti kako je nekakva snimka objavljena na nekakvom Internetu. 

Razina ažurnosti i profesionalnosti sportske redakcije nacionalne agencije tako do daljnjeg ostaje obrnuto proporcionalna visini iznosa koji se u agenciju slijeva iz džepova poreznih obveznika.

Kako su reagirali mediji:

Slobodna Dalmacija:

"Iako je menadžer Mirka Filipovića, Zvonimir Lučić, sinoć bahato zabranio emitiranje poraza svoga štićenika na HTV-u, kojeg je doslovce izmlatio Kevin Rendleman u 1. kolu Grand Prix turnira u ultimate fightu "Total Elimination" koji se održava u Saitama Areni u Japanu, web portal index (www.index.hr) je objavio kratku snimku "zabranjenog meča". Iz navedene snimke se vidi zašto je Lučić zabranio snimku, jer je Randleman itekako isprebijao Filipovića čije se snimke izgleda na televiziji mogu prikazivati jedino kada pobjeđuje?!"

>>> Cijeli članak

PC Chip:

"Rijetki su oni koji nisu poželjeli na HTV-u vidjeti jučer i danas najtraženiji meč, između Mirka Filipovića i Kevina Randelmana, no nisu bili u mogućnosti jer je Zvonimir Lučić, menadžer Filipovića, nakon teškog poraza, zabranio prikazivanje. Svi su nakon toga, pa i urednik HTV-ova sportskog programa Bruno Kovačević, pohitali na Internet gdje je ažurni Index.hr, linkao (ne objavio) završni dio meča, što je čini se zakonom dozovoljeno, jer je meč fizički smješten na serverima van Hrvatske."

>>> Cijeli članak

Pročitajte više