Kako su uspjeli: Lihtenštajn - porezna oaza sa samo 40 tisuća stanovnika

Foto: 123rf, Index

LIHTENŠTAJN, minijaturna država sa svega 40 tisuća stanovnika, smještena između Austrije i Švicarske, jedna je od najbogatijih na svijetu.

Usprkos tome što se radi o vrlo maloj zemlji, i nedostatku prirodnih resursa, Lihtenštajn se razvio u izuzetno uspješnu ekonomiju. 

Od sredine 20. stoljeća Lihtenštajn se iz uglavnom poljoprivredne zemlje transformirao u globalni poslovni centar. Imaju vrlo diverzificiranu ekonomiju kojom dominira uslužni sektor s velikim brojem malih i srednjih kompanija.

Za to je prije svega zaslužna porezna politika. Naime, ta je zemlja godinama (bila) porezna oaza, što je privuklo brojne strane kompanije.

Niski porezi - porez na dobit iznosi svega 12,5 posto - te jednostavno osnivanje kompanija privuklo je mnoge investitore da pokrenu posao upravo iz Lihtenštajna te ti prihodi sada čine oko 30 posto državnog proračuna.

Lihtenštajn je u carinskoj uniji sa Švicarskom te kao valutu koristi švicarski franak. Kako su vrlo mala zemlja bez prirodnih resursa, više od 90 posto potreba za energijom namiruje se uvozom. Od 1995. godine Lihtenštajn je član Europskog ekonomskog prostora te njihova Vlada radi na usklađivanju ekonomskih politika s onima koje su prisutne u Europskoj uniji. 

Zanimljivo je da više od polovice radne snage svakodnevno dolazi u Lihtenštajn iz susjednih zemalja - Švicarske i Austrije te Njemačke.

Od 2008. godine Lihtenštajn se našao pod pojačanim pritiskom, pogotovo Njemačke i SAD-a, zbog netransparentnosti poreznog i bankarskog sustava, odnosno jake bankarske tajne. 


source: tradingeconomics.com

Nakon toga potpisali su niz bilateralnih sporazuma o razmjeni poreznih podataka s drugim državama. Od ove godine Lihtenštajn s Europskom unijom automatski razmjenjuje podatke o bankovnim računima. 

Kako više od polovice radne snage u Lihtenštajnu na posao putuje iz susjednih zemalja, broj zaposlenih sličan je kao i broj stanovnika i iznosi oko 38 tisuća. Nezaposlenost je vrlo niska - iznosi manje od 2 posto. 

Stanovnici Lihtenštajna imaju vrlo visok životni standard i jedne od najviših plaća u Europi. Prosječne plaće, ovisno o sektoru, kreću se od 3500 do 9000 švicarskih franaka.

Pročitajte više