Kako to da napadač iz Toronta nije mrtav?

Screenshot: YouTube

AMERIČKI i kanadski mediji poprilično su iznenađeni načinom kako je uhićen napadač iz Toronta koji je bijelim kombijem pregazio masu ljudi i ubio najmanje njih deset, a ozlijedio 15.
 

 
Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi obračun napadača i policajca.
 
Napadač Alek Minassian drži objekt za koji se činilo kao da je pištolj uperen prema policajcu i viče "Ubij me!", na što mu policajac odgovara: "Ne zanima me. Lezi na pod!" Kroz manje od minute, policajac uspijeva uhititi napadača.
 
>> Pogledajte obračun policajca i napadača koji je kombijem gazio ljude po Torontu
 
>> Snimljen trenutak hapšenja manijaka koji se kombijem zabio u pješake u Torontu
 
Odradio sve bez problema
 
Mnogi se pitaju - kako to da ovaj obračun u Kanadi nije završio s još jednom ljudskom žrtvom, s obzirom na to da je poznato kako policajci u susjednom SAD-u vole pucati i u mnogo bezazlenijim situacijama?
 
"Istraživanja pokazuju da kanadska policija rijetko reagira sa smrtonosnim posljedicama. Policijske snimke iz prethodnih godina pokazuju da kanadski policajci vade vatreno oružje puno rjeđe od svojih američkih kolega. No, kao i Amerikanci, i Kanađani su često izloženi riziku tijekom održavanja reda i mira", tvrdi Rick Parent, kriminolog na kanadskom sveučilištu Simon Fraser.
 
Policijski dužnosnici hvale heroja
 
BBC piše da je šef policije Toronta Mark Saunders izjavio da je policajac obavio fantastičan posao u procjeni okolnosti i okruženja u kojem se našao i da je lakoćom došao do miroljubivog rješenja situacije. Dodao je i da policija uči raditi s čim manjom prisilom.
 
Mike McCormack, predsjednik policijske udruge Toronta, policajca je nazvao herojem i dodao da bi otvaranje vatre bilo opravdano. Novinarima je otkrio da je pričao s policajcem koji mu je rekao ovo:
 
"Samo sam radio svoj posao. To što sam učinio nije ništa posebno. Samo pogledajte sve te ozlijeđene ljude", rekao je policajac McCormacku.
 
Napadač Alek Minassian službeno je optužen na sudu za deset ubojstava te za 13 pokušaja ubojstava.

Pročitajte više