Kako ubojice iz ISIL-K ulaze u Europu? Glume da su Ukrajinci

Foto: EPA

Teroristi ISIL-a sve više pristižu u Njemačku preko ratne zone u Ukrajini, pisao je njemački list Bild. Članak je napisan još u siječnju. U članku se izvještava da je riječ o građanima Tadžikistana koji se predstavljaju kao ukrajinski izbjeglice.

Tadžici u Njemačkoj

Koriste se lažnim dokumentima i Nijemcima pričaju izmišljene priče o mučenjima i progonima, a oni, kako piše Bild, gotovo bez ikakvih provjera primaju ukrajinske izbjeglice. List ističe da u posljednje vrijeme u Njemačkoj raste broj uhićenih terorista iz Tadžikistana, često povezanih sa skupinom ISIL-K. Ovo je ogranak ISIL-a koji djeluje u Pakistanu, Iranu, Afganistanu i središnjoj Aziji.

Konkretno, nedavno su uhićeni militanti koji su pripremali napad na katedralu u Kölnu. Istina, nije posve jasno kako točno Tadžici ulaze u Europu kroz borbenu zonu. Sada je nemoguće prijeći crtu bojišnice u Ukrajini. Tamo nema kontrolnih točaka. Linija je odvojena minskim poljima, zmajevim zubima, dubokim jamama i sl.

Moguć je ulazak preko Moldavije

Ostaje jedna teoretska opcija - Tadžici legalno ulaze u Ukrajinu preko Moldavije. Tadžikistan ima bezvizni režim s Moldavijom i Ukrajinom. Tamo kupuju ukrajinske putovnice (lažne) i onda opet odlaze, kroz Moldaviju, koristeći tadžikistanske dokumente, zaobilazeći zabranu muškarcima da napuste Ukrajinu.

Potom dolaze u Europu koristeći ukrajinsku biometrijsku putovnicu. Članak Bilda ne spominje takvu shemu, koja se na prvu čini dosta kompliciranom.

Sličan članak napisao je i austrijski list Heute, vezano za nedavni teroristički napad u Podmoskovlju. Heute piše da su 2022. godine, nedugo nakon početka sveobuhvatnog rata, državljani Tadžikistana stigli u Austriju iz Ukrajine, a zatim su pritvoreni u Beču prošlog prosinca pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.

Uhapšeni Tadžik

Jedan Tadžik i njegova supruga, prema istražiteljima, planirali su napad korištenjem eksploziva i kalašnjikova na katedralu Svetog Stjepana. Sudeći po prepisci na Facebooku, bili su dio iste strukture koja je preuzela odgovornost za moskovski teroristički napad: ISIL-K-a. Austrijske obavještajne službe vjeruju da postoji veliki broj osumnjičenih za koje se kaže da su stigli u Europu preko Ukrajine.

"Putin koristi napad u Moskvi za huškanje protiv Ukrajine. Ali postoje znakovi da su radikali odande tiho prodrli u Europu", piše medij. Istodobno, kako navodi list, nema dokaza da su počinitelji terorističkog napada u Rusiji imali bilo kakve veze s istomišljenicima u Ukrajini.

Francuska želi suradnju s Rusijom

Da je stvar ozbiljna može se vidjeti i iz izjava francuskog predsjednika. Predsjednik Francuske je također spominjao ISIL. Govorio je i kako je ta skupina pokušala izvesti napade i u Francuskoj. Sama Francuska je podigla stanje pripravnosti na najvišu razinu poslije napada u Moskvi.

Isto tako, Macron je ponudio Rusiji jačanje suradnje kako bi pronašli krivce. Rusija zasad dovodi u pitanje odgovornost ISIL-a, odnosno još uvijek je službeni narativ da iza napada stoje ukrajinske, odnosno zapadne službe.

Teroristički centar u Europi

Iz ovih članaka proizlazi činjenica da postoji jedan teroristički centar koji, koristeći državljane Tadžikistana, planira i izvodi terorističke napade kako u Ruskoj Federaciji tako i u Europi. I, očito, to središte vjerojatno nema utočište u ukrajinskim specijalnim službama. Koliko god bili u ratu s Rusijom, Ukrajina ne bi osiguravala logistiku nekomu tko planira terorističke napade po Europi.

Međutim, sudeći prema medijima, na teritoriju Ukrajine bilo je, a možda i još uvijek ima, ljudi koji se mogu povezati s ISIL-om.  A ukrajinske specijalne službe možda će morati obratiti posebnu pozornost na provjeru ovih informacija. Jer ako se informacija potvrdi, to znači potencijalnu prijetnju islamističkih terorističkih napada i u samoj Ukrajini.

Pročitajte više