HRVATSKI TURIZAM

Sezona je bila daleko bolja od očekivanja, ali tek sada stižu pravi problemi

Foto: Grgo Jelavić, Duško Jarmaz, Igor Šoban/Pixsell

U TRAVNJU i svibnju, kad je predsezona trebala već biti u punom jeku, zbog globalnog lockdowna nismo ni imali turiste, a prognoze za sezonu bile su da će se ostvariti 30 do 35 posto prošlogodišnjeg prometa. Međutim, na kraju je sezona ispala daleko bolje od očekivanja, barem ako je suditi prema najnovijim brojkama koje smo dobili od Hrvatske turističke zajednice.

>> Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre

U kolovozu je u Hrvatskoj (podaci do 30.8.) ostvareno 2,63 milijuna dolazaka i 20,72 milijuna noćenja, što predstavlja 64 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju lani. U istom razdoblju u 2019. ostvareno je 4,80 milijuna dolazaka i 32,40 milijuna noćenja.

"Procjenjujemo kako je u nedjelju 30.08. u Hrvatskoj boravilo oko 310.000 turista, od čega 240 tisuća stranih i 70.000 domaćih. Domaće tržište u ovoj godini imalo je značajnu ulogu u ostvarivanju, s obzirom na okolnosti, izvrsnih turističkih rezultata. Primjerice, u dosadašnjem dijelu godine udio domaćeg tržišta u ukupnim noćenjima je 20 posto, dok je u protekloj godini za isti period udio iznosio 10 posto", rekli su u HTZ-u za Index.

Plaža Zlatni rat u Bolu na Braču u kolovozu 2020.

Ostojić: Da nam je netko ove rezultate sezone ponudio 1. svibnja, objeručke bismo to prihvatili

Srpanj je bio nešto lošiji od kolovoza pa je tako prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja, što predstavlja 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine.

Strani turisti ostvarili su 2,13 milijuna dolazaka (50 posto razine rezultata prošlogodišnjeg srpnja) i 15,70 milijuna noćenja (58 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja), dok su domaći turisti ostvarili 325 tisuća dolazaka (91 posto dolazaka ostvarenih u srpnju prošle godine) i 2,90 milijuna noćenja (81 posto noćenja prošlogodišnjeg srpnja).

Ostojić: Zahvaljujem Njemačkoj na promatranju situacije po županijama

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić za Index je komentirao tijek sezone.

"Sezona je počela kasno, a rano završila, no da nam je netko to ponudio 1. svibnja, objeručke bismo to prihvatili. Međutim, ostaje mala gorčina u ustima da smo mogli raditi i duže. Posezona nam je još mogla trajati da je epidemiološka situacija bila takva da nam je to dozvoljavala. Epidemiološka situacija nam je omogućila da sezona bude ovakva kakva je bila, ali je ona usred epidemiološke situacije preko noći smanjena pa onda i prekinuta. Ustvari, samo zahvaljujući korektnom stavu Njemačke koja ima razumijevanja i promatra situaciju po županijama, još i dan danas imamo njemačke goste, i stvarno im se zahvaljujem na takvom pristupu", rekao je Veljko Ostojić za Index.

Izletnički brod za NP Krka, snimljeno u kolovozu 2020.

Jakominić otkrio koliki je pad prometa u srpnju, koliki će biti u kolovozu

Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, istaknuo je da smo imali zaista dobar srpanj, pogotovo za Istru i Kvarner.

"U odnosu na lani, u srpnju smo imali pad ugostiteljstva od 20 posto i moram reći da smo bili super zadovoljni tim rezultatom, s obzirom na to kakve su bile najave. Osmi mjesec je bio dobar do 15.8. Nakon toga je sve otišlo u lošem smjeru. Pad će za kolovoz biti oko 30-ak posto. U prvoj polovici kolovoza smo kaskali za 20 posto u odnosu na lani, a onda nakon Gospe za 40 posto, tako da će na kraju pad biti oko 30 posto", rekao je Jakominić za Index.

Navodi kako je u ugostiteljstvu za sezonu zaposleno i manje radnika, bio je manji opseg posla, no najveći problem sezone nije bio u ljeti, već u posezoni.

"U devetom mjesecu ne očekuje se nikakav poseban turistički promet, a ne postoji intencija javne uprave da nam ne naplaćuju tolike poreze. Ako žele da mi ugostitelji ostanemo na životu, država bi nam trebala spustiti PDV na ugostiteljstvo, jer smo sad u situaciji da nam banke ne daju kredite jer smo u minusu i to je ozbiljan problem", rekao nam je Jakominić.

Navodi kako su u pregovorima s Ministarstvom financija, no poruka im je da država nema novca.

"Znamo mi da novca nema, no ako itko može posuditi novac to je država, a ne mi, neka država malo smanji svoje apetite i svoje troškove i onda bi se moglo pomoći nama", kazao nam je Jakominić.

Bujas: Sad treba krenuti s reformama, prvo treba sniziti PDV za sve u turizmu

Razgovarali smo i s Hrvojem Bujasom, čelnikom Udruge Glas poduzetnika, koji je komentirajući sezonu rekao da imamo daleko bolji rezultat od predviđanja.

"Izgleda smo na godišnjem nivou sad blizu 50 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, što je, s obzirom na predviđanja koja su prognozirala 35 posto, daleko bolji rezultat. Glas poduzetnika je izašao u javnost s brojkama da će 7. i 8. mjesec biti na razini oko 60 posto, jer smo znali da će nam doći gosti s autodestinacija, naši vjerni gosti iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske", rekao je Bujas za Index.

Navodi kako su tražili da se upravo na tim destinacijama ide u još aktivniju kampanju.

"Tražili smo već i prije sezone da se na tim destinacijama djeluje proaktivno, da idu s izjašnjavanjem da je Hrvatska sigurna, da smo to još bolje izveli, mogli smo imati još bolji rezultat na našim najjačim tržištima", smatra Bujas.

Sve u svemu smo, kaže Bujas, ipak preživjeli.

"Sad s nekim optimizmom gledamo dalje. Sad su nam ključne reforme, poput one da se snizi PDV na 10 posto u turizmu, dakle ne samo za hotele već za sve u turizmu. Osim toga, treba ići i u smanjivanje parafiskalnih nameta i trošarina", rekao nam je Bujas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.