Kakva slučajnost: IGH i famozni Emac fond se "znaju" otprije

ŽUPANIJA Dubrovačko-neretvanska jučer je prikupila sve prijedloge izmjene prostornog plana i kreće u njihovo razmatranje. Kako smo doznali od dožupana Ive Karamatića, projekt za Dubu Stonsku koji je poslao kontroverzni Cooreratie Emac Illyrian Land Fund, kupac 4,1 milijuna kvadrata drača na Pelješcu, ne udovoljava dvjema od tri ključne komponente: ekološkoj održivosti i društvenoj prihvatljivosti.

"Uz prijedlog su dostavili i mišljenje Državnog zavoda za zaštitu priroda i Studiju prostornih mogućnosti za razvoj turizma koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske. Projekt nije dobio direktnu podršku općine Ston, jer s obzirom na njegovu veličinu nema sumnje da će se odraziti na život društvene zajednice u općini. A kako je područje u neposrednoj blizini izgradnje projekta zaštićeno, pitanje održivosti projekta mora se dokazati dodatnim ekspertizama. Što se pak treća komponente tiče, ekonomske isplativosti, o njoj sudi investitor, a ne Županija", objašnjava Karamatić.

Zašto je baš IGH napravio studiju prostornih mogućnosti?

Upitali smo Matjaža Prinčiča zašto je Emac izabrao upravo IGH da napravi studiju prostornih mogućnosti, s obzirom da je Pelješki most IGH-ov projekt, pa je time vjerojatno raspolagao povlaštenim informacijama koje bi se mogle ticati samog Pelješkog mosta i utjecaja njegove gradnje na Emacovo zemljište.

"Prilikom ulaska u projekte u zemljama u koje fond ulaže, primarno se koristimo ekspertizom domaćih stručnjaka po pitanju savjetovanja  na području urbanističkog planiranja te pritom tražimo najkvalitetnije reference. Tako smo i u slučaju Hrvatske nakon kupovine zemljišta za oba naša projekta potražili i angažirali domaće tvrtke koje imaju najbolje reference za urbanističko planiranje. Za projekt Dube Stonske angažirali smo IGH koja je jedna od najreferentnijih hrvatskih tvrtki na području urbanističkog planiranja. Ugovor za izradu Studije prostornih mogućnosti za razvoj turizma Duba Stonska sklopljen je 21.5.2007. Vjerojatno vam je poznato, da smo kupoprodajni ugovor za zemljišta sklopili 3. travnja 2007. godine, tako da je jasno da ugovor sa IGH nije imao utjecaja na našu odluku o kupovini", navodi član Uprave fonda Prinčič.

Zamjeraju im način na koji su pristupili investiciji

Kako nam se čini iz razgovora s dožupanom, prenamjena kupljenog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko zasad nije ni u povojima, a u Županiji zaziru i od načina na koji je Fond pristupio promjeni plana.

"Našoj županiji jesu strateški prihvatljiva strana ulaganja na području turizma, međutim, i dalje želimo kontrolirati i upravljati svojim razvojem. Zbog toga je problematičan način na koji je Emac ušao u ovu investiciju. Smatram da bi bilo prihvatljivije da su prije bilo kakvih aktivnosti, poglavito kupovine zemljišta, došli u županiju, tražili na uvid prostorni plan, a onda da su u postojećim planiranim zonama pokušali ostvariti takav jedan projekt", Karamatićevo je mišljenje.

Nakon lokalnih izbora - "resetiranje"

Kaže i da njemu osobno nije prihvatljiv takav model uređivanja prostornog plana i da bi mu bilo draže da se plan radi prema razvojnim strategijama i ekspertizama koje bi definirale zone gradnje, a ne da investitor koji se nije niti konzultirao sa županijom uoči osmišljavanja vlastitog plana, nameće svoje mišljenje. Ipak, koliko god da se Emacov projekt odmarališta trenutno činio neuklopivim u stanje na terenu u Dubi Stonskoj, Karamatić ne tvrdi da se on uskoro neće odobriti.

"Sigurno je da do izbora 17. svibnja neće biti izmjena plana kojima bi se dopustila ovakva gradnja. Ali nakon izbora, može se dogoditi bilo što, pogotovo kad znamo na koji način naša država funkcionira i da se sva mišljenja županije kasnije usklađuju s planovima Ministarstva graditeljstva i okoliša, njihovih eksperata za prostorne planove, s državnim interesima, pa i odlukama Hrvatskog sabora", kaže Karamatić.

Prinčič: S obzirom na kampanju, Općina Ston i nije mogla drugačije odlučiti

"S obzirom na negativnu medijsku kampanju koja se vodi protiv nas i sve pritom izrečene neistine i špekulacije, mislim da Općina Ston i nije mogla drugačije odlučiti. Žao nam je što nam ipak nisu dali ni priliku da iznesemo naš prijedlog i predstavimo naše argumente, jer uistinu vjerujemo da ovaj projekt eko-resorta kojeg predlažemo može donijeti samo najbolje - u turističkom i gospodarskom pogledu - tom dijelu Jadrana. Ja se nadam da će nam se, u kasnijim fazama tih urbanističko-planskih procedura, ta mogućnost pružiti", komentira "društvenu neprihvatljivost" projekta Prinčič.

Što se tiče ekološke (ne)održivosti projekta, navodi da je Emac "prije otkupa zemljišta provjerio ekološku zaštitu tog područja kod nadležnih hrvatskih instituta" te da njihov "prijedlog u cjelini - po našem mišljenju -  zadovoljava sve uvjete". Što se tiče nezadovoljstva županijskih vlasti Emacovim pristupom promjeni plana, Prinčič kaže:

"Prema postojećim planovima na toj lokaciji nema urbanizma, odnosno prostorni plan nije niti donesen. Ako vas mogu podsjetiti, mi kupujemo lokacije u što ranijim urbanističkim fazama,  odnosno kupovanje u već uređenim zonama, nije u našem opisu djelatnosti. Pored toga, slijedili smo poduzetničke principe prema kojima poduzetnik kupi zemljište i onda se bori za unapređenje istoga", navodi Prinčič. Upitali smo kako to da se zatekao na Croatia Summitu u srpnju 2007. godine u Dubrovniku.

"Na Summitu 2007. sam bio dio delegacije naše tvrtke, koja je bila pozvana od strane jednog od naših strateških partnera investitora iz Londona. Naša tvrtka često prisustvuje takvim događanjima zbog praćenja informacija o razvoju države u koju ulažemo", navodi Prinčič i zaključuje kako se nikada nije susreo s ministrom Božidarom Kalmetom, inače vatrenim zagovornikom projekta Pelješki most.

Idilično mjesto ribara i školjkara

Duba Stonska, idilično mjesto u pelješkom kršovitom priobalju, udaljeno je devet kilometara od Stona. Radi se o Malom ribarskom i školjkarskom mjestu s tek dvadesetak stanovnika i oko 50 vikendica. Smješteno je u Malostonskom zaljevu, na ulazu u uvalu Bijejavica, nasuprot donjoj granici sa BIH.

Ovih tjedana glavna je medijska atrakcija zbog kupovine ogromnih površina bezvrijednog poljoprivrednog zemljišta.  Iz posjedovnog lista objavljenog na internetskoj stranici Duba-stonska.com je vidljivo da je više zemljišnih čestica u ukupnoj površini od 3.458.470 metara četvornih upisano na tvrtku Ilirija Četiri d.o.o. , Broce, Kobaš. Upis je izvršen u ožujku 2007 godine.

A.B.
Foto: www.duba-stonska.com

Pročitajte više