KAKVO VRIJEME NAS ČEKA DO KRAJA VELJAČE Borba kiše i sunca, a sredinom tjedna stiže nešto neočekivano

Foto: 123rf, Screenshot: DHMZ

SUBOTA je iza nas, a veljača se lagano primiče svom kraju. Do kraja mjeseca je ostalo još deset dana, a njih će obilježiti borba zime na odlasku i proljeća koje nezaustavljivo dolazi.

Nedjelja, posljednji dan u ovom tjednu, donosi stabilizaciju vremena na Jadranu pa će u većini primorskih krajeva biti barem djelomično sunčano i suho, ali će tijekom dana na dubrovačkom području još biti povremene kiše ili pljuskova. Puhat će većinom slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutro i večer hladniji, najviše dnevne temperature kretat će se od 9 do 14°C.

Unutrašnjost


Stanovnici u unutrašnjosti za kraj će tjedna svjedočiti izmjeni oblaka i sunčanih razdoblja, a ujutro će mjestimice biti i magle. Malo slabih oborina može kratkotrajno biti ponegdje u Slavoniji i u gorskim krajevima. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od -5 do 0, a najviša dnevna uglavnom između 4 i 8 Celzijevih stupnjeva, u planinskom području oko nule.

Sljedeći će tjedan veljača pokazati svu svoju prevrtljivu ćud. Početak će tjedna u unutrašnjosti obilježiti suho vrijeme s temperaturama koje bi ujutro trebale biti ispod nule, a u popodnevnim satima će se popeti na dvoznamenkastu cifru. Tako se u ponedjeljak u Zagrebu i Slavoniji očekuju temperature između minus tri i plus deset. Prema kraju tjedna bit će još i toplije.



Utorak tako donosi djelomičnu naoblaku, a u Slavoniji i istočnim krajevima i obilnu kišu. Maksimalna temperatura će opet plesati oko 10 stupnjeva Celzijusovih u većini kopnenih krajeva. Sredina tjedna donosi promjenjivo, ali iznimno toplo vrijeme. Nad unutrašnjosti će se sunce konstantno boriti s oblacima, ali će temperatura rasti. U petak bi se u nekim krajevima u unutrašnjosti, primjerice u Osijeku, trebala popeti do pomalo nevjerojatnih 18 stupnjeva.


Kraj radnog tjedna u većini krajeva u unutrašnjosti, osim visokih temperatura, donosi obilne oborine.

Lika

Promjenjivo oblačno s oborinama na kraju tjedna bit će i u Lici. Samo što će tamo i dalje vladati zima - najviša temperatura idućeg tjedna ne bi se trebala popeti iznad 11 stupnjeva u Gospiću. Ipak, daleko je to od onih zimskih uvjeta kakvima smo svjedočili prošlog tjedna. Čak, barem tako kaže sedmodnevna prognoza DHMZ-a, idućeg tjedna u Lici, ne bi trebala pasti nijedna pahulja snijega.

Jadran

Slično će idući tjedan biti i na Jadranu. U Splitu neće biti minusa, ali najviša temperatura trebala bi iznositi 13 stupnjeva, a u Dubrovniku 14 - znatno manje nego onih 18 u Našicama, Osijeku i drugdje po Slavoniji.

Prvi dio tjedna u Dalmaciji i Istri bit će sunčan. U srijedu se očekuje naoblačenje, a kišit će tek u petak.

Pročitajte više