Kalašnjikov: Krećemo s proizvodnjom dronova kamikaza

Foto: Profimedia

RUSKI proizvođač oružja Kalašnjikov, koji stoji iza najpopularnije jurišne puške u povijesti, danas je objavio kako će pokrenuti novi odjel za proizvodnju dronova kamikaza, koji su u ratu u Ukrajini postali jedno od korištenijih oružja, javlja Reuters.

Nakon što su ukrajinske snage u prvim mjesecima rata upotrebljavale zapadne, izraelske i turske bespilotne letjelice s velikom učinkovitošću, Rusija je počela koristiti iranske dronove Shahed, nastojeći usput potaknuti vlastitu proizvodnju.

Putin najavio jačanje ruske industrije dronova

Kalašnjikov, sa sjedištem u Izhevsku, najveći je ruski proizvođač automatskog oružja i navođenih artiljerijskih sustava. "Glavni zadatak odjela je proizvodnja sustava s navođenim streljivom. Sustavi su dizajnirani za visoko precizno uništavanje udaljenih pojedinačnih i grupnih neprijateljskih ciljeva na tlu", objavio je Kalašnjikov.

Kalašnjikov, koji nosi ime po Mihailu Kalašnjikovu, dizajneru jurišne puške AK-47, također će proizvoditi lansere, kontrolnu tehnologiju te se baviti istraživanjem i razvojem. Predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da bi ruska industrija dronova mogla uskoro vrijediti više od 12 milijardi dolara čim se plan za povećanje proizvodnje stavi na snagu.

Putin je pozvao na povećanje proizvodnje dronova. Prvi zamjenik premijera Andrej Belousov izjavio je da bi do kraja 2026. godine Rusija trebala biti u stanju proizvesti 18.000 dronova godišnje.

Pročitajte više