Kalifornija pomiče datum predsjedničkih predizbora

Foto:  FAH

KALIFORNIJA će pomaknuti datum predsjedničkih predizbora s lipnja na ožujak temeljem zakona što ga je u srijedu potpisao demokratski guverner Jerry Brown, kako bi se toj liberalima sklonoj državi dao veći utjecaj u izboru kandidata.

Najmnogoljudnija američka država, koja je uvelike glasala za demokratkinju Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u studenom, tradicionalno održava predizbore tako kasno da demokratski i republikanski glasači u drugim državama dotad već izaberu stranačke kandidate.

"Zlatna zemlja više neće biti potisnuta na posljednjem mjestu u procesu predsjedničke nominacije", rekao je državni tajnik Alex Padilla, demokrat koji je podržao promjenu. "Kandidati neće moći ignorirati najveću, najraznolikiju državu dok se bira najviša dužnost u našoj zemlji", dodao je.

Manji interes birača


Novi datum kalifornijskih predizbora neće utjecati na tradicionalno prve Iowu i New Hampshire.

Budući da su kalifornijski izbori održani u lipnju dok su drugdje održani prije, kandidati su uvelike ignorirali tu državu, uspostavljali manji kontakt s glasačima nego drugdje, manje su ih posjećivali te nisu uzimali u obzir interese glasača u svojim kampanjama.

 

Pročitajte više