Kaliforniju iz financijske krize spašava legalizacija trave

KALIFORNIJSKI političar dosjetilo se kako namaknuti dodatnu milijardu dolara za proračun koji je već u dubokom "crvenom" te je predložile legalizaciju proizvodnje i prodaje "trave".

Po prijedlogu zakona koji je danas predstavio zastupnik u kalifornijskom parlamentu i bivši član poglavarstva San Francisca Tom Ammiano tu biljka bila bi dopušteno konzumirati i uzgajati osobama starijima od 21 godine te bi se na te djelatnosti plaćao porez.

Na 28 grama trave porez bi iznosio 300 kuna

Smatra kako će građani prihvatiti slabljenje regulative koja se odnosi na prodaju i konzumiranje "trave", ako će to ojačati proračun. Prije nego će Kaliforničani slobodno moći konzumirati opuštajuće "smotuljke", centralna američka vlast morati će promijeniti zakone koji ne dopuštaju mnogo manevarskog prostora po tom pitanju. Ammiano vjeruje kako bi administracija novog američkog predsjednika Baracka Obame mogla blagonaklono gledati na takve promjene.

Ovaj prijedlog predviđa da se marihuana prodaje potpuno otvoreno, kao i alkohol, na mnogim mjestima po državi. Porez bi iznosio oko 300 kuna za 28 grama marihuane. Po novome zakonu mogli bi se "napušavati" do mile volje, ali vožnja automobila pod utjecajem te droge ne bi bila dopuštena.

Zabranjeno pušenje kod škola

Zabranjeno bi bilo i "napušavanje" blizu škola te sadnja biljaka na mjestu koja su vidljiva s javnih površina. Dobra strana novog zakona bila bi i smanjivanje izdataka za suđenja i zatvorenika koji su osuđeni zbog "trave". Ammiano je poznat po mnogim ovakvim prijedlozima te kao zastupnik LGTB skupina. Do 1994. godine živio je u istospolnoj zajednici sa profesorom Timom Curbom koji je umro od AIDS-a nakon 16 godina zajedničkog života.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više