Kalinić: Pojava snimki navodnih zločina nije slučajna, pokušava se oblatiti "Oluja"

HRVATSKI vojni analitičar Pavle Kalinić ocijenio je danas da objavljivanje amaterskih snimki od strane beogradske televizije B92, na kojima su prikazani navodni ratni zločini na području Dvora na Uni tijekom akcije "Oluja", nije slučajno, nego da je riječ o pokušaju da se oblati ta vojno-redarstvena akcija.

"Činjenica da su snimke plasirane u vrijeme obilježavanja 11. obljetnice Oluje govori da je riječ o pokušaju da se Oluja zasjeni i oblati", rekao je Kalinić, gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

"S druge strane, znamo da u ovom trenutku, usljed događanja na Bliskom Istoku, akcije muslimana u svijetu ne kotiraju visoko, pa je možda riječ i o pokušaju da se odgodi, ili jednom zauvijek otkloni svaka mogućnost revizije Daytonskog sporazuma", napomenuo je Kalijić. Procijenio je i ako je "s ovako ustrojenom BiH nemoguće ostvariti dugoročan mir".

Kada je riječ o ulozi zapovjednika 5. korpusa Armije BiH, Atifa Dudakovića, kojega su srbijanski mediji optužili kao nalogodavca zločina tijekom "Oluje", Kalinić je kazao da hrvatsko pravosuđe nije nadležno nad onim što je Dudaković radio na području BiH.

Dodao je, međutim, da "hrvatsko pravosuđe itekako mora istražiti ono što je Dudaković odradio kao načelnik topništva JNA, u Zadru 1991.".

Na novinarsko pitanje o vjerodostojnosti snimki, Kalinić je kazao kako se njihova vjerodostojnost može provjeriti. "Postoje službe koje mogu provjeriti te snimke i točno se može vidjeti jesu li snimke prave, jesu li glasovi nadosnimavani, ili su snimke nadosnimavane", dodao je.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske jučer je priopćilo kako je od MUP-a RH zatražilo utvrđivanje svih relevantnih okolnosti nakon što je "zaprimilo snimku koja prikazuje ratno djelovanje 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije BiH na području sela Gornji i Donji Žirovac u blizini Dvora na Uni".

Ministarstvo unutarnjih poslova RH danas je pak, prema nalogu Državnog odvjetništva RH, počelo rad na utvrđivanju okolnosti vezanih za navodne zločine.

Pročitajte više