Kalinić zatražio hitnu sigurnosnu procjenu Krškog: Veća opasnost je za Zagreb nego za Ljubljanu

NA KONFERENCIJI za medije Kalinić je upozorio da bi se Hrvatska trebala usprotiviti gradnji nuklearne elektrane Krško 2, što je objavljeno u slovenskim medijima. Rekao je da bi jačina te nuklearke bila od 1200 do 1400 MW i smatra da je to previše za Sloveniju i da je Slovencima profit jedini motiv. Kalinić je podsjetio da se iz izvještaja iz Wikileaska o Sloveniji može vidjeti da se premijer Pahor zalaže za referendum o gradnji Krško 2. Upozorio je da je i Krško 1 trebalo zatvoriti 2023. a sad se javljaju ideje da se njen rad produži još 20 godina. 

"Krško je puno veća opasnost za Zagreb nego za Ljubljanu, protiv nove gradnje je i Koruški parlament i mi ih podržavamo. Ako će se zbog toga Hrvatskoj blokirati ulazak u EU, interes za Zagreb i Hrvatsku je da se od te gradnje odustane", rekao je pročelnik za krizne situacije.

Kao glavni motiv sazivanja konferencije za medije Kalinić je naveo potrebu da se senzibilizira javnost za dvije stvari: da se kompletna znanstvena i stručna javnost uključi u raspravu o najavljenoj gradnji Krškog 2 i da se zahtijeva hitna sigurnosna provjera za Krško 1.

Izravnom video vezom  u razgovor se uključio iz Lausanne Davor Pavuna, i rekao da "osim nuklearne energije Hrvatska ima i problem odlaganja smeća, nafte i Janafa kao i druge manipulacije". "Nisam nikakav naivni zeleni čovjek, ali se moramo zaštititi do kraja", rekao je Pavuna.

Vladimir Paar je rekao da je strašno važna uloga javnosti koja ne smije nasjesti onima koji tvrde da se radi o previše stručnoj temi. Citirao je Lorda Rutherforda, fizičara koji je otkrio atomsku jezgru: on je tvrdio da znanstvenik mora znati pipničaru u baru objasniti što je napravio jer u protivnom niti sam to ne zna. Pozvao se i na fizičara Fermija čovjeka koji je napravio prvi nuklearni reaktor, koji je također rekao da fizičar ili znanstvenik svojoj kuharici ili supruzi mora znati objasniti ono čime se bavi.

"Mediji na jednostavan način trebaju rasvijetliti ovaj problem.", rekao je i dodao kako urana i nafte ima najviše za jedno stoljeće i da treba misliti na dulji rok te da u narednih nekoliko desetljeća nećemo imati alternativne izvore energije. Predviđa da ćemo tek sredine 21. stoljeća dobiti nove izvore energije, obilne i ekološki vrlo čiste. Mislio je na fuzijsku elektranu koja je tek u eksperimentalnoj fazi u blizini Marseillesa i bazirala bi se na fuziji vodika u helij. "To je malo drugačiji proces, proizvodi nešto malo radijacije, tisuću tih fuzijskih elektrana proizvodilo bi radijacije kao jedna nuklearna nuklerna", rekao je, dodajući kako bi se takva elektrana mogla sagraditi kroz deset godina i onda bi još 20 godina bila u eksperimentalnoj fazi.

Na  upit novinara postoji li mogućnost da se Krško jednog dana razmontira, Paar je rekao da je to vrlo teško jer će se nuklearni otpad vjerojatno betonirati, pohraniti "kao u sarkofagu".

"Atomska skloništa u zadnjih 20 godine sliče na smetlišta i ne zna se jesu li u državnom ili privatnom vlasništvu", rekao je Kalinić. Vjeruje kako u ovom trenutku u Zagrebu ne postoji više od 150 plinskih maski, i od toga je pet, tvrdi, u njegovom uredu. Upitan da prokomentira zašto su u Zagrebu rasprodani svi Geigerovi brojači rekao je da je to posljedica neinformiranosti hrvatskih građana.

Vladimir Paar je zaključio da ne postoji stopostotna garancija da se u Krškom neće dogoditi katastrofa, ali je dodao da je ta mogućnost zaista mala.  

Pročitajte više