Kalmeta i Jakovčić: Sanader podržao projekt Brijuni rivijera i Master plan razvoja istarskog turizma

PREMIJER Ivo Sanader podržao je u ime hrvatske Vlade dva velika projekta u Istarskoj županiji projekt Brijuni rivijera i Master plan razvoja istarskog turizma 2004-2012., izjavili su ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i istarski župan Ivan Jakovčić nakon današnjeg sastanka premijera Sanadera s predstavnicima Istarske županije.

Premijer je podržao projekt Brijuni rivijera. Državno se zemljište neće prodavati već će se dati u koncesiju, izjavio je Kalmeta.

I župan Jakovčić smatra kako je optimalno rješenje da se državno zemljište stavi u funkciju davanjem koncesije putem međunarodnog javnog natječaja.

Kalmeta je najavio da bi Vlada idući tjedan u Nadzorni odbor tvrtke Brijuni rivijera trebala imenovati tri svoja člana, na ministarskoj razini, te na razini državnog tajnika jednog člana u Skupštinu tvrtke.

To znači, kaže Jakovčić, da bi u rano proljeće mogla početi operativna razrada projekta Brijuni rivijera kojim se, naglasio je, želi stvoriti najprestižnija destinacija na Mediteranu.

Tvrtka Brijuni rivijera osnovana je s 4,5 milijuna kuna temeljnog kapitala od čega je država dala tri milijuna, a Istarska županija 1,5 milijun kuna.

Jakovčić je izrazio zadovoljstvo nedvosmislenom podrškom premijera i njegovih suradnika planovima razvoja turizma u Istri, kako projektu Brijuni rivijera tako i Master planu razvoja istarskog turizma od 2004. do 2012.

Taj plan, rekao je, do 2012. predviđa ulaganja od oko tri milijarde eura, od čega bi oko 20 posto trebao osigurati javni sektor, a ostalo privatni ulagači.

Država će se, rekao je Kalmeta, u taj projekt uključiti ponajprije vezano za izgradnju infrastrukture. Posebno je riječ o prometnoj infrastrukturi, dovršetku istarskog ipsilona, prilaznih cesta, izgradnja kanalizacijske mreže i slično.

Uz plan investicija Master plan sadrži i razvojni model istarskog turizma, plan konkurentnosti, marketing plan i plan implementacije, odnosno precizno razrađene zadatke koje bi do 2012. trebali realizirati javni i privatni sektor.

Na upit je li za svoju podršku premijer Sanader, tražio nešto zauzvrat, Jakovčić je odgovorio da nikakve trgovine nije bilo. "Nikakvih uvjeta ni trgovine nije bilo, jer je riječ o zajedničkom projektu, o tome kako oplemeniti ono što imamo - imamo kvalitetan turizam, ali bez razvoja on ne može naprijed", kazao je Jakovčić.

Najavljeno je da će ministar Kalmeta 11. veljače posjetiti Istarsku županiju i tada s čelnicima razgovarati o spomenutim i infrastrukturnim projektima.

(Hina) bn sšh

Pročitajte više