Kalmeta prije "stezanja remena" rasprodaje 20 posto flote Lučke Kapetanije

MINISTARSTVO mora, prometa i infrastrukture oglasilo je prodaju 12 brodica koje su bile u sastavu Lučkih Kapetanija. Budući da Kapetanija u svojem sastavu imaju 60 brodica riječ je o rasprodaji 20 posto flote. Zanimljivo je napomenuti kako se početkom godine, dok se raspredalo ZERP-u zaključilo kako nema dovoljno brodica. Nakon odustajanja od famoznog ZERP-a iz Ministarstva mora početkom travanja spominjali su kako opet nema dovoljno brodica koje bi pokrile hrvatski akvatorij iz flote Kapetanije za turističku sezonu, a da bi se na koncu krajem godine krenulo u rasprodaju.

Novih brodova nema, prodaju se stari

Naime, prema izjavi državnog tajnika za more Branka Bačića početkom travnja, Kapetanijama je nedostajalo pet brodica koje su trebale upotpuniti flotu. Tako je umjesto novih pet plovila, koje prema službenoj evidenciji ministarstva Božidara Kalmete nikada nisu "uplovile" u flotu, krajem godine oglašena prodaja 12 brodica!

Naime, u Narodnim novinama izašao je natječaj za prodaju brodice oznake "RH 4 PU" tipa "ADRIA 550 K" iz 1986. godine, RH 5 RK tipa "SWEEL 62 INSIDE 205" iz 1997. godine, 33 SR i 1 SN tipa "GUC" iz 1987 godine, 1 BŽ tipa "Pilotina 950" iz 1989. godine, 1 BG i 1 SD tipa "Pilotina 880"oba iz 1986 godine, 4 ST i 6 ST tipa "Bayliner Classic 2452" oba iz 1994. godine, 7 ST tipa "Sacs S 640 EFB" iz 1997. godine, 8 ST "Bayliner Classic Expres" iz 1996. godine, te 3 ST tipa "Greben Fenul 800" iz 1975. godine. Ukupna procijenjena vrijednost svih brodova, bez poreza je malo viša od pola milijuna kuna odnosno 510.500 kuna.

Oglasa nema na službenim stranicama

Oglas o prodaji 12 brodica izašao je samo u Narodnim novinama, iako službene stranice Kalmetinog ministarstva redovno objavljuju sve natječaje koji se tiču Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sumnju da se nešto zaista krije potvrđuje i vrlo šturi pismeni odgovor kojeg potpisuje glasnogovornica Marina Halužan. Ona nam je potvrdila da su te brodice, koje između ostalog obavljaju i poslove traganja i spašavanja na moru, zaista bile u sastavu Kapetanije.

Tri do četiri brodice?

"Cjelokupna flota namijenjena potrebama lučkih kapetanija godišnje se obnovi sa najmanje tri do četiri nove brodice", rečeno nam je u Ministarstvu o prinovama, no bez konkretnih podataka kada Kalmeta, u godini kada se očekuju značajne restrikcije te stezanja remena u državnom proračunu, misli upotpuniti flotu Kapetanija.

Napomenimo i da se prema podacima s početka turističke sezone u osam lučkih kapetanija i 76 ispostava lučkih kapetanija diljem Jadrana nalazi ukupno 60 brodica kojima se kontrolira more. Brodice Lučke kapetanije obavljaju poslove nadzora plovidbe u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru, poslove traganja i spašavanja ljudskih života i imovine na moru, inspekcijske poslove sigurnosti plovidbe i inspekcijski nadzor.   

I. Ćimić
Foto: ploce.hr/Arhiva

Pročitajte više