Kalmeta: Suzbiti crni čarter

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta izrazio je danas u Hrvatskom saboru uvjerenje da će novi pomorski zakonik već slijedeće godine na najmanju mjeru svesti tzv. crni čarter i omogućiti razvoj pomorstva i drugih gospodarskih grana, vezanih uz pomorstvo.

Kalmeta je, nakon pojedinačne rasprave o Vladinu prijedlogu pomorskog zakonika, odbacio tvrdnje da je riječ o izmjenama svega nekoliko odredaba važećeg zakonika i pukom prepisivanju.

Naglasio je da Vlada predlaže izmjenu gotovo 70 posto članaka, zbog čega se i išlo u izradu novog zakonika.

"Da smo stali samo na rješavanju pitanja brodara i suzbijanju crnog čartera, već i to bi bio velik iskorak u odnosu na postojeća rješenja", kazao je.

Najavio je da će se predstavnici Ministarstva, do drugog čitanja prijedloga, još nekoliko puta sastati sa sindikatom pomoraca i pokušati odgovoriti na njihove zahtjeve.

Na primjedbe zastupnika da su iz prijedloga izostale odredbe o obalnoj straži, Kalmeta je naglasio da je Vlada osnovala koordinaciju osam ministarstava, koja će zaživjeti 3. listopada, te u idućih šest mjeseci nadzirati teritorijalne i unutarnje vode RH.

"U tih šest mjeseci vidjet ćemo sve prednosti i mane takvog sustava i Saboru predložiti poseban zakon o obalnoj straži", dodao je.

Saborska sjednica nastavljena je raspravom o Vladinu prijedlogu imenovanja članova Vijeća Agencije za telekomunikacije.

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više