Kamala Harris će s članom izraelskog ratnog kabineta razgovarati o budućnosti Gaze

Foto: EPA

Američka potpredsjednica Kamala Harris sastat će se s članom izraelskog ratnog kabineta Bennyjem Gantzom u Bijeloj kući u ponedjeljak, dok Washington traži način da se postigne sporazum o privremenom prekidu vatre i poveća dotok humanitarne pomoći u Gazu.

Na razgovorima će biti govora o smanjenju palestinskih civilnih žrtava, osiguravanju privremenog prekida vatre, puštanju talaca iz Gaze i povećavanju humanitarne pomoći enklavi, rekao je dužnosnik Bijele kuće. "Potpredsjednica će izraziti svoju zabrinutost zbog sigurnosti 1.5 milijuna ljudi u Rafahu", rekao je dužnosnik, dodavši da Izrael također ima "pravo braniti se od neprestanih terorističkih prijetnji Hamasa." 

Priopćenje Bennyja Gantza potvrdilo je da će se sastati s Harris, kao i s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i republikanskim i demokratskim članovima američkog Kongresa.

Izvršeno zračno ispuštanje humanitarne pomoći

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da će Harris također raspravljati o spremnosti Bidenove administracije da učini više kako bi se povećala zračna pomoć s kojom je danas započeto. Također će raspravljati o postratnim planovima o revitalizaciji Gaze pod Palestinskom samoupravom. 

Američka vojska danas je provela prvo zračno ispuštanje humanitarne pomoći u Gazu, dok su humanitarne agencije upozorile na rastuću humanitarnu katastrofu u palestinskoj enklavi u jeku nastavka izraelske ofenzive.

Mirovni pregovori o Gazi trebali bi se nastaviti u Kairu u nedjelju, rekla su u subotu dva egipatska sigurnosna izvora, iako je jedan izraelski medij izvijestio da Izrael neće poslati delegaciju dok ne primi puni popis još uvijek živih talaca.
 

Pročitajte više