Kamate na kredite neće padati prije nego Hrvatska uđe u EU



KAMATE na stambene kredite spustit će se na 4,95 posto, dogovoreno je na sastanku Jadranke Kosor s predstavnicima banaka u Hrvatskoj.No, ovaj dogovor ne odnosi se na već postojeće kredite, nego isključivo na kredite za kupnju novih stanova koje će građani podizati u budućnosti.

Realni pad kamata građani Hrvatske mogu očekivati tek nakon pristupanja Europskoj uniji. Ništa neće biti ni od poreza na banke, o kojem se ovih dana opet počelo šuškati. Kosor kaže da ta tema uopće nije bila na dnevnom redu.

Kosor je novinarima nakon sastanka rekla da je pronađen model koji će građanima olakšati, a ujedno i pogodovati Vladinim mjerama za gospodarski oporavak. "Zahvaljujem bankarima zato što su pristali na smanjenje kamata za Vladin projekt olakšavanja stanogradnje i prodaje stanova", zadovoljna je bila premijerka nakon sastanka s bankarskom vrhuškom.

S novinarima na Markovom trgu razgovarao je i Zdenko Ardović iz Raiffeisen banke, koji je kazao kako je smanjenje kamate dogovoreno za određeni vremenski rok. Trenutno kamate iznose oko šest posto. Ardović je također kazao da Vlada neće subvencionirati kamate, već će služiti kao jamac. Ardović očekuje oko 10 do 12 posto rizičnih kredita.

Zanimljivo da sastanku nisu prisustvovali čelni ljudi Privredne i Zagrebačke banke.

Pročitajte više