Dva Nijemca za slučaj sličan onom Marina Kameničkog dobila doživotni zatvor

Foto: FaH

MARIN KAMENIČKI nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, jer je u kolovozu 2018. usmrtio dvije žene jureći Ilicom u sportskom Mercedesu gotovo 200 kilometara na sat.

Osim zatvorske kazne izrečena mu je mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima pet godina nakon što odsluži 4 i pol godine zatvora. Također, mora platiti 24.530 kuna sudskih troškova.

>> Kamenički dobio 4 i pol godine zatvora. Ilicom jurio 195 km/h, usmrtio dvije žene

Problem ilegalnih utrka u velikim njemačkim gradovima

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti na presedanski slučaj iz Njemačke u kojem su dvojica mladića osuđena za ubojstvo i doživotni zatvor zato što su tijekom ilegalnih uličnih utrka u Berlinu udarila auto 69-godišnjeg umirovljenika, koji je umro na licu mjesta. Dogodilo se to u noći na 1. veljače 2016. godine.

Suđenje dvojici vozača koja su se utrkivala izazvalo je veliki interes njemačke javnosti s obzirom na to da ilegalne utrke postaju sve veći problem u velikim njemačkim gradovima. Također je bilo neuobičajeno što su 24-godišnjak i 26-godišnjak optuženi za ubojstvo, što za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama inače nije slučaj u njemačkom pravosuđu.

Optužba je argumentirala da je vozačima ilegalne utrke moralo biti jasno da je moguće da njihovo ponašanje izazove smrt treće osobe, te se na tome temeljila teza da su odgovorni za ubojstvo. Polemika se vodila je li počinjeno ubojstvo iz nehata ili ubojstvo s predumišljajem, a berlinski je sud u veljači 2017., godinu dana nakon privođenja dvojice optuženih, presudio da su krivi za ubojstvo s predumišljajem i osudio ih na doživotni zatvor.

Njemački vrhovni sud je nakon ponovljenog suđenja potvrdio presudu doživotnog zatvora

Slučaj je otišao sve do njemačkog Vrhovnog suda (Bundesgerichtshof), najviše sudske instance u Njemačkoj za kazneno i građansko pravo. Vrhovni sud je prvo ukinuo prvostupanjsku presudu zbog proceduralnih pogrešaka tijekom suđenja da bi 2020. nakon ponovljenog postupka potvrdio presudu nižeg suda i složio se s kaznom doživotnog zatvora.

Suci Vrhovnog suda su zaključili da vozači ilegalnih utrka mogu biti osuđeni i za ubojstvo ako se uvjerljivo dokaže predumišljaj.

Njemački mediji su izvještavali da je ova presuda iznenađujuća, ali i da je prije nje bilo previše blagih kazni za sudjelovanje u ilegalnim utrkama u gradovima, što očito nije ispunilo svrhu odvraćanja od počinjenja zločina. S druge strane, presudu doživotnog zatvora se kritiziralo kao pretjeranu.

Bundestag uveo novu kaznu za ubojstvo s predumišljajem u prometu

Njemački parlament je pak zbog ovog slučaja pooštrio odredbe zakona koje se odnose na ilegalne utrke te uveo mogućnost da se nekoga tko sudjeluje u ilegalnoj utrci sa smrtnom posljedicom za osobu koja sa svime time nije imala veze osudi na do 10 godina zatvora. Taj zakon iz 2017. se ne odnosi na ovaj berlinski slučaj, jer se slučaj usmrćivanja umirovljenika u ilegalnim utrkama dogodilo prije toga.

Podsjetimo, Marin Kamenički nije bio na izricanju presude, a s obzirom na to da mu je kazna manja od 5 godina, pravomoćnost presude će čekati na slobodi. 

Olakotne okolnosti za Marina Kameničkog: Ima dijete, zaposlen je

>> Sud je našao Kameničkom niz olakotnih okolnosti. Jedna je da ima dijete

Sutkinja Irena Kvaternik je obrazložila presudu rekavši kako je sud u obzir uzeo niz olakotnih okolnosti. Kamenički je izrazio kajanje i žaljenje te se ispričao oštećenicima i njihovim obiteljima i molio ih za oprost. Olakotna mu je okolnost što je s njim u autu bila djevojka s kojom je bio u emotivnoj vezi, a koja je poginula u nesreći. Također, sud je uzeo u obzir što je otac 4-mjesečnog djeteta, zaposlen i uzdržava obitelj.

Sutkinja je otegotnim ocijenila način počinjenja djela, odnosno bezobzirnu i obijesnu vožnju koja je uz njegovo vozačko neiskustvo dovela do nesreće. Otegotna okolnost je i teška posljedica djela - dvije poginule osobe, a jedna je teško ozlijeđena koja i danas osjeća posljedice. Zbog toga sud nije primijenio minimalnu kaznu niti ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma.
 

Pročitajte više