Kanada pokušala smanjiti cijenu američkog lijeka, završila na sudu

Ilustracija: 123rf

SOLIRIS je jedan od najskupljih lijekova na svijetu, godišnje izdvajanje po bolesniku iznosi oko pola milijuna dolara u Americi i oko 525 tisuća dolara u Kanadi.

Kanadsko tijelo za reviziju i kontrolu cijena u medicini navodi da je lijek za dvije rijetke krvne bolesti daleko najskuplji na njenom teritoriju, ali i drugim dijelovima svijeta, zbog čega su u srpnju započela saslušanja s ciljem da se izvrši pritisak na tvrtku Alexion Pharmaceuticals i snizi "neumjerena" cijena.

Tvrtka je na navedeno odgovorila tužbom s nadom da će spriječiti saslušanja i blokirati svaku uredbu koja bi mogla utjecati na cijenu Solirisa zahvaljujući kojem je u posljednjih osam godina ostvarila prihod od šest milijardi dolara, navodi Fox News.

> Protunapad na farmaceute: Američki demokrati traže saslušanje "najomraženijih ljudi svijeta"


Stručnjak za zakonodavstvo kaže da je odluka Alexiona da sudski ospori pravo kanadskih vlasti na regulaciju "najveća prijetnja cijenama lijekova u povijesti Kanade".

Budući da je Soliris učinkovit protiv napada na krvne stance, sprječava anemiju i zatajenje organa, pacijenti ga često koriste godinama, a liječenje može doseći višemilijunske iznose zbog čega njegovo korištenje financira dio kanadskih pokrajina.

Tužba Alexiona ima i širu, globalnu dimenziju, jer još jednom ukazuje da su korporacije spreme voditi spor s vladama koje pokušavaju zaštiti javni interes, što će im prema postojećom konsenzusu dodatno olakšati mehanizmi utkani u sporazume o trgovini TTIP i TPP.

Pročitajte više