Kanada zabrinuta zbog zbog ptičje gripe u SAD-u. Uvela nova pravila za uvoz stoke

Foto: Shutterstock

Kanadska agencija za inspekciju hrane (CFIA) pooštrila je zahtjeve za uvoz rasplodne stoke-goveda iz SAD-a zbog zabrinutosti oko nedavne potvrde slučajeva virusa ptičje gripe H5N1 u SAD-u, priopćila je jučer ta agencija. Prvi potvrđeni slučaj visoko patogene ptičje gripe (HPAI) u mliječnom stadu 25. ožujka 2024. i drugi slučaj kod ljudi u dvije godine 1. travnja povećali su zabrinutost u SAD-u o širenju virusa na životinje i ljude.

CFIA je povećala zahtjeve za uvoz mliječnih goveda iz SAD-a od 29. travnja, stoji u priopćenju. Uvozne mjere za goveda iz SAD-a sada će uključivati ​​negativne rezultate HPAI testa za mliječna goveda u laktaciji, testiranje mlijeka na maloprodajnoj razini radi traženja virusnih fragmenata HPAI i dobrovoljno testiranje krava koje ne pokazuju kliničke znakove virusa, rekli su iz CFIA.

Od 2022. ptičja gripa u SAD-u je zarazila više od 90 milijuna kokoši, više od 9.000 divljih ptica i 34 mliječna stada, kao i jednu osobu u Teksasu koja je došla u bliski kontakt sa zaraženom stokom te drugu osobu nakon 'izlaganja' peradi.

Pročitajte više