Kanađanin je svjetski poduzetnik godine, u žestokoj konkurenciji u finalu bio i jedan Hrvat

Foto: MPR
 
NA CEREMONIJI održanoj u Monacu proglašen je ovogodišnji svjetski EY Poduzetnik godine. Kanađanin Murad Al-Katib, predsjednik Uprave tvrtke AGT Food and Ingredients Inc. osvojio je ovu prestižnu titulu u konkurenciji 59 poduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog svijeta, koji su svoje mjesto u finalnom izboru osigurali nakon što su proglašeni nacionalnim pobjednicima. 
 
Među najboljima i Marko Pipunić iz Osijeka
 
Među poduzetnicima koji su se našli u konkurenciju za najboljeg na svijetu treću godinu za redom našao i hrvatski predstavnik. Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito mjesto među svjetskom elitom izborio je pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je održana u ožujku.
 
Marko Pipunić osnivač je, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Žito d.o.o. sa sjedištem u Osijeku – vodećeg regionalnog proizvođača hrane. Tvrtka danas zapošljava oko 1.500 ljudi te ima povijest dugu 25 godina, a titulu hrvatskog EY Poduzetnika godine izborio je u konkurenciji 32 domaća poduzetnika iz 28 tvrtki koji su se našli u ovogodišnjoj konkurenciji.
 
 
Hrvatska posljednje tri godine bira poduzetnika godine
 
Na istome natjecanju prije dvije godine našli su se Alan Sumina i Zoran Vučinić iz zagrebačke tvrtke Nanobit, a prošle je godine Hrvatsku predstavljao Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.
 
Program se u Hrvatskoj održava zadnje tri godine, a u svijetu ga već 31 godinu organizira revizorsko-konzultantska tvrtka EY. Ovogodišnja završnica održala se od 7. do 11. lipnja u Monacu, a vrhunac događanja bilo je večerašnje proglašenje novog svjetskog EY Poduzetnika godine.
 
 
Prijave za sljedeću godinu već počinju
 
Ovogodišnju hrvatsku delegaciju, uz predstavnike tvrtke EY, predvodili su EY Poduzetnik godine Marko Pipunić, ali i tri člana žirija domaćeg izdanja – Emil Tedeschi, ujedno i predsjednik žirija te poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević. 
 
Hrvatski program već je najavljen i za sljedeću godinu, a EY Hrvatska, kao organizator domaćeg izdanja ovog globalnog programa, poziva sve zainteresirane da se uključe te putem web stranice predlože uspješne domaće poduzetnike kao potencijalne kandidate idućeg,  četvrtog po redu izbora EY Poduzetnika godine u Hrvatskoj.

Pročitajte više