Kanadska obitelj provela je pet godina u zatočeništvu talibana, a sad su opisali užas koji su proživjeli

Screenshot: ABC

KANADSKO-američka obitelj koju su talibani oteli u Afganistanu i držali u zatočeništvu punih pet godina, prije nego što ih je u listopadu oslobodila pakistanska vojska, opisala je u intervjuu svoju agoniju. 
 
>>VIDEO Obitelj oslobođena iz zatočeništva talibana: "Ubili su mi dijete i silovali trudnu ženu"
 
Kanađanin Joshua Boyle (34) i njegova američka supruga Caitlan Coleman Boyle (31) prepričali su brutalnu torturu koju su preživjeli u intervjuu za ABC: talibanski čuvari redovito su tukli i njih i njihovog najstarijeg sina, a nju su i silovali te natjerali da pobaci. Caitlan, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće kad su ih talibani zarobili, u zatočeništvu je rodila troje djece i pobacila jedno. Prebacivali su ih s jedne na drugu lokaciju u pakistanskoj pokrajini Vaziristan, koja je velikim dijelom pod kontrolom talibana, držeći ih u malenim ćelijama, često ispod zemlje.
 
 
Naučili sina igru odrubljivanja glave da se ne boji ako budu smaknuti 
 
Talibani su obitelji, nakon što je Caitlan rodila prvo dijete, zabranili da imaju više djece, zbog čega su morali kriti njezine naknadne trudnoće. ''Nisu nam dali niti jednostavne potrepštine, djeca nisu imala igračke, stvari koje bi ih stimulirale, ništa, pa smo morali raditi najbolje što smo mogli. Učili bismo ih da koriste stvari poput čepova i komadića kartona - zapravo smeće - ali ono što smo mogli pronaći da se igraju time. Rekli bismo im: 'Ovo su igračke kojima se možemo igrati'. Trudili smo se da im učinimo (vrijeme u zatočeništvu) zabavnim koliko smo mogli i educirati najstarijeg, Jonu, koliko smo mogli'', prepričava ova majka troje djece.
 
''Nismo imali nikakve knjige ni školski materijal pa smo ih verbalno učili koliko smo mogli, jednostavne stvari poput abecede, ali kako smo imali vremena, učili smo ga o astronomiji, planetima, malo povijesti, geopolitike… On zna gotovo stotinu zemalja o kojima vam može nešto reći, ne sve… Pokušavali smo ga normalizirati kroz neke stvari jer ovo je bila nepodnošljiva situacija za dijete, u stalnom strahu, pa smo morali izmisliti jedinstvene ideje kako bismo mu pomogli da se ne boji'', dodaje Caitlan i objašnjava kako su s njim igrali igre kako ga ne bi bilo toliko strah u slučaju da mu talibani odluče smaknuti roditelje: ''Naučili smo ga o engleskom kralju Charlesu I i Oliveru Cromwellu (koji je dao odrubiti glavu kralju, kao što su se bojali da će talibani učiniti njima), tako da se strašno zabavljao pretvarajući se da je Oliver Cromwell i naganjajući kralja Charlesa, pokušavajući mu odrubiti glavu... Pretvorili smo to u igru kako se ne bi bojao.''
 
Natjerali su majku da pobaci, nakon toga je silovali
 
Talibanski čuvari su ''mrzili djecu'' i tukli najstarijeg sina, katkad štapom, izmišljajući razloge da ga kazne zbog toga što je ''preglasan'' i ''radi probleme'', kaže mlada Amerikanka o svojim džihadističkim mučiteljima. Kada bi pokušala intervenirati i zaštititi ga, i nju bi pretukli. Njezin suprug Joshua kaže da je jednom prilikom dobila prijelom jagodične kosti, a drugi put je slomila prste na šaci udarajući natrag čuvara koji je tukao Jonu. ''Bila je vrlo ponosna na tu ozljedu'', dodaje Joshua.
 
No najgore iskustvo je tek uslijedilo. Obitelj tvrdi da su talibani natjerali Caitlan da pobaci kad je bila trudna sa svojom kćeri, koju su posmrtno nazvali Martyr, tako što su joj ubacili nekakvo sredstvo u hranu. Nakon što su pokušali to prijaviti njihovim nadređenima, čuvari su joj se osvetili tako što su je silovali. ''Jednog dana su došli u ćeliju i izveli mog muža na silu, izvlačeći ga, i onda me jedan od čuvara bacio na pod, udarajući me i vičući: 'Ubit ću te!' Tada se (seksualni) napad dogodio. Dvojica muškaraca su to napravila, a treći je bio na vratima. I poslije toga mi te životinje nisu htjele niti vratiti odjeću'', ispričala je Caitlan.
 
Samo dan nakon silovanja, pakistanski vojni helikopteri izvršili su napad na talibane u tom području. Šrapneli su pogodili zgrade u kojima su u to vrijeme Caitlan i Joshua držani odvojeno. Caitlan je opisala to iskustvo, koje im je dalo nadu da će biti oslobođeni: ''To je bila velika, velika bitka. A naši čuvari su se skrivali. Bili su apsolutno prestravljeni. Ali moj muž i ja smo se smijali i mislili: 'Nadamo se da će ovi kučkini sinovi danas umrijeti'.''
 
Međutim, kraj njihove agonije došao je mnogo kasnije, tek sredinom prošlog mjeseca, kada je pakistanska vojska izvela operaciju u kojoj ih je oslobodila, iako su detalji te akcije i dalje nejasni. Neposredno prije toga, američka vojska je i sama planirala poslati specijalce u akciju oslobađanja, ali Pakistanci su ih preduhitrili. Na spekulacije da je došlo do nekakvog dogovora u kojem su talibani dobrovoljno predali taoce pakistanskoj vojsci, Caitlan tvrdi da to nije istina i da su ''jedina stvar koja je tog dana razmijenjena bili meci''.
 
Nejasno što je američko-kanadski par točno radio u Afganistanu kad je uhvaćen
 
Nadalje, i dalje je nejasno što su Joshua i Caitlan uopće radili u ratnoj zoni u Afganistanu 2012., kada su zarobljeni, pogotovo s obzirom na to da je Caitlan bila trudna. Joshua je u prethodnom intervjuu ispričao da su tamo otišli baviti se humanitarnim radom, pomažući afganistanskim seljacima koji trpe pod talibanskom strahovladom. No u ovom intervjuu nije htio dalje objasniti detalje njihovog boravka u Afganistanu. Budući da Caitlan nosi hidžab, a Joshua bradu islamističkog stila (s obrijanim brkovima), može se zaključiti da su prije ili nakon otmice prešli na islam.
 
No kako je Joshua ispričao reporteru ABC-a, talibani su ga za vrijeme zatočeništva uporno pokušavali vrbovati kako bi postao njihov zapadnjački propagandist: ''Došli su u četiri navrata, nudeći zaposlenje u skupini, i svaki put sam im jasno dao do znanja da ću radije biti talac nego na njihovoj strani kaveza. Radije ću biti unutra nego vani.'' Zbog njegovog odbijanja da im se pridruži, Joshua i njegova obitelj kažnjeni su još gorim nasiljem, uključujući i abortus njegove žene.
 
Obitelj danas živi u Kanadi i još uvijek se prilagođava životu na slobodi, posebno djeca koja su nebo i vanjski svijet prvi put vidjela kad su oslobođena. Ožiljci, kažu njihovi roditelji, tek počinju zacjeljivati - i za njih i za djecu koja su im pomogla da izdrže, kažu.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz talibane, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: talibani.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više