Kandidat na kanadskim izborima želi odcjepljenje Quebeca, Trudeau mu odgovorio

Yves-Francois Blanchet je skroz desno na fotografiji Foto: EPA

DVOJICA favorita na kanadskim parlamentarnim izborima žestoko su kritizirala protukandidata iz pokrajine Quebec Yvesa-Francoisa Blancheta zbog vraćanja u javni prostor teme o suverenosti tog dijela Kanade.

Bloc Quebecois ističe kandidate samo u toj frankofonoj pokrajini, a u ovoj predizbornoj kampanji bilježi sve veću popularnost dijelom i zbog Blanchetovih uvjerljivih nastupa u predizbornim sučeljavanjima i zbog njegovih obećanja da će, bude li izabran, zastupati interese Quebeca.

Njegovi su istupi stanjili potporu dvojici izbornih favorita, aktualnom kanadskom premijeru Justinu Trudeauu i šefu oporbenih konzervativaca Andrewu Scheeru u Quebecu koji igra važnu ulogu u tijesnoj predizbornoj utrci.

Najnoviji je primjer Blanchetove strategije izjava u subotnjem govoru da je stajalište Bloca da će kvebečka nacija "morati ponovo razmotriti mogućnost preuzimanja atributa suvereniteta".

Trudeau i Sheer odmah su reagirali upozorenjem da će Blanchet ponovo odaslati Quebec na put odcjepljenja od ostatka Kanade, što proteklih godina nije naišlo na odjek kod većine stanovnika Quebeca.

Dva referenduma o neovisnosti

Stanovnici Quebeca već su dva puta izlazili na referendum o suverenosti. Godine 1995. 50,6 posto birača glasalo je protiv, a 49,4 posto za suverenost, podsjeća Reuters.

Oba referenduma zatražila je regionalna stranka Parti Quebecois koju je na prošlogodišnjim regionalnim izborima do nogu potukla nacionalistička Coalition Avenir Quebec

"Kanađani se moraju ujediniti, na to nas je sinoć u Quebecu jasno podsjetila poruka Bloc Quebecoisa da je njihov glavni prioritet odcjepljenje, čime se zemlja ponovo dijeli", kazao je Trudeau u Vancouveru.

Sheer je pak upozorio da će Bloc ponovo zatražiti referendum o proglašenju suverenosti Quebeca.

"Glas za Bloc glas je za referendum", poručio je Sheer također u Vancouveru.

Blanchet im je odgovorio dvosmislenom izjavom: "Znamo gdje su granice mandata Kvebečana i poštujemo cijeli Quebec".

Pročitajte više