Kandidat za finskog predsjednika: Zašto se sad odjednom govori o mojoj seksualnosti?

Foto: EPA

Finski predsjednički kandidat Pekka Haavisto kaže da je nekoliko dana prije nedjeljnih izbora njegova seksualnost došla u fokus medija te optužuje novinare javne televizije da sudjeluju u tome. 

65-godišnji bivši ministar vanjskih poslova, koji bi u slučaju pobjede postao prvi finski zeleni i prvi gej predsjednik, kaže da je iznenađen načinom na koji je njegova seksualnost postala pitanje javnog interesa u drugom krugu izbora.

"Ranije se nije toliko govorilo o tome, zašto sad?"

Međunarodna sigurnost i obrana visoki su prioritet u zemlji koja je lani zbog Rusije ušla u NATO. Finski predsjednik je vrhovni zapovjednik vojske i zajedno s vladom kroji vanjsku politiku.

Kada se 2012. Haavisto prvi put natjecao za predsjednika, birači su razgovarali o njegovom seksualnom identitetu, ali on smatra da ovaj put to nije bila toliko istaknuta tema, bar ne na početku.

Kaže da su nakon što je prošao u drugi krug novinari, posebno oni s nacionalne televizije Yle, potencirali raspravu o toj temi.

Iz svog doma u Helsinkiju, gdje živi sa svojim partnerom Antoniom Floresom, poručio je: "Neki novinari u Yleu, nacionalnoj radiotelevizijskoj kući, pokreću tu temu na iznenađujuće snažan način u drugom krugu glasanja. Mislim da su i mnogi pomalo iznenađeni time. Ovo je treći put da se kandidiram na izborima. U prvom krugu to nije bila tema, pa kako to da dolazi u fokus u drugom krugu?"

"Iznenađuje me da je to tema tijekom drugog kruga ovih izbora", rekao je i dodao da glasači o tome govore mnogo manje nego 2012., kada se prvi put kandidirao. 

Ankete pokazuju malu razliku

"Čak ni tada to nije bilo toliko veliko pitanje pa pomalo izgleda kao umjetna tema sada u drugom krugu", rekao je i dodao da su neki novinari "bili tako aktivni oko ove teme da to otvara neka pitanja".

Anketa Sveučilišta u Helsinkiju pokazala je da trećina birača ne bi glasala za Haavista jer je homoseksualac. Najnovija anketa koju je proveo Yle pokazala je da Haavisto sustiže Stubba, bivšeg premijera i člana vladajuće stranke desnog centra, ali još uvijek zaostaje za njim 46-54%.

Još jedna tema o kojoj su Finci raspravljali posljednjih dana bilo je nuklearno oružje, pri čemu se Stubb i Haavisto nisu složili o potencijalnom stavu Finske. Haavisto je protiv nuklearnog oružja, što je u skladu sa zakonom koji zabranjuje njegovo unošenje u zemlju. S druge strane, Stubb kaže da zakon treba promijeniti.

Dok oba kandidata imaju široku potporu, Stubb je jači među umirovljenicima, a Haavistovi glasači su uglavnom mlađi.

"Bit će to teška bitka", rekao je Haavisto.

Pročitajte više