Kandidatkinja za ustavnu sutkinju: Leko, Antičević-Marinović i Mlakar bi trebali dati ostavke

Foto: FAH

ZAVRŠIO JE prvi dan javnih razgovora s kandidatima za ustavne suce. Kandidata je više od 40, a traži ih se deset. Resorni saborski Odbor kandidate ispituje u krnjem sastavu, jer su tri člana Odbora ujedno i kandidati.

U ispitivanju kandidata tako ne sudjeluju HDZ-ov Davorin Mlakar te SDP-ovi Ingrid Antičević Marinović i Josip Leko.

Predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak uvjerava da postoji spremnost za kompromis, a kompromis je nužan s obzirom da bi Ustavni sud mogao prestati funkcionirati nakon 7. lipnja ako Sabor ne izabere nove suce.

"Svjesni ste i situacije da Hrvatski sabor nije glasovao čak i o zakonskim prijedlozima u posljednje vrijeme, a mi ovdje moramo dobiti dvotrećinsku većinu za izbor svakog suca. Moram reći da je to jedan izuzetno osjetljiv proces", rekao je Podoljnjak.

Intervjui traju do srijede

A u tom procesu sudjeluje i 46 kandidata. Ispituju se od danas do srijede na javnim intervjuima, i to u jutarnjoj i popodnevnoj turi. Nikoga ne zaobilazi pitanje višegodišnjeg čekanja odluke Ustavnog suda na što kandidati redom ističu kako to nije prihvatljivo.

U utrku za Ustavni sud ušla je i Lovorka Kušan, koja ima iskustva sa zastupanjem građana pred Europskim sudom za ljudska prava. "U slučaju deportacije, Europski sud za ljudska prava je u jednom predmetu nedavno predmet komunicirao u roku 36 sati. Taj isti predmet je pred Ustavnim sudom već gotovo godinu dana", izrazila je nezadovoljstvo dosadašnjim radom tog suda Kušan.

O brzini rada suda iz prve ruke iskustva ima i kandidat Teodor Antić, tajnik Ustavnog suda koji je rekao da sud zaprima godišnje 6 do 7 tisuća predmeta. 2014. se provela organizacija kako bi se smanjili zaostaci, na manje od tri pol tisuće predmeta. Smatra da cilj treba biti rješavanje predmeta starijih od 3 godine, no ima predmeta koji čekaju i 20 godina.


"Ja mogu imati tu svoje mišljenje. Jednog dana ako budem, a po najavama neću biti, sudac Ustavnog suda, ali ako ipak budem, tada ću imati naravno mogućnost izraziti i svoje mišljenje", rekao je Antić.

Barić traži dulji mandat sudaca

Jedna od najzvučnijih kandidatkinja, profesorica ustavnog prava iz Rijeke Sanja Barić, smatra da bi trebalo produljiti mandat ustavnih sudaca i dokinuti dosadašnju praksu samostalnog kandidiranja, a razmišlja i o proširenju ovlasti suda.

"Eventualno bih razmislila o vođenju nadležnosti prethodne ocjene ustavnosti međunarodnih ugovora, i svakako, u praksi se pokazalo, prethodna ocjena ustavnosti kada su u pitanju referendumske inicijative", rekla je Banić novinarima.

Sudac Vrhovnog suda Branko Brkić očitovao se o institutu jamčevine, oko čega se u posljednje vrijeme diže mnogo prašine. Ističe da je dobro da postoji i da se ona pojavljuje i u manje poznatim slučajevima.

Aktualni ustavni sudac Mario Jelušić očitovao se pak na temu reizbora, čemu se nada, iako je, kako kaže, prema neslužbenim pričama, ta nada neutemeljena. Svoju prvu priliku za rad na Ustavnom sudu već treći put traži sutkinja Visokog upravnog suda Mirjana Juričić koja smatra da su članovi resornog saborskog Odbora koji su se također kandidirali za Ustavni sud, trebali dati ostavku.


 

Pročitajte više