Kanton u Švicarskoj odbio platiti gradnju vojarne švicarske garde u Vatikanu

Foto: EPA

PLAN izgradnje nove vojarne za Papinsku švicarsku gardu u Vatikanu se nastavlja unatoč odbijanju birača švicarskog kantona Luzern da uplate svoj dio, objavila je zaklada zadužena za prikupljanje donacija.

Organizacija planira prikupiti 47 milijuna eura koliko će stajati rušenje dotrajalih zgrada iz 19. st. i izgradnja potpuno nove vojarne na njihovu mjestu. Papinska švicarska garda čuva papu danju i noću.

Da bi uspjela prikupiti taj razmjerno velik iznos, zaklada se obratila tvrtkama i privatnicima. Švicarska će donirati 5 milijuna franaka, a kantoni više od 4 milijuna.

Turistička atrakcija u Vatikanu

Kanton Luzern je obećao uplatiti 400.000 franaka, ili franak po stanovniku, ali nekima se to nije svidjelo pa je o tom pitanju u nedjelju proveden referendum na kojemu je 71 posto birača bilo protiv.

"Zaklada je uvjerena da će u idućim mjesecima prikupiti još potrebnih 7.5 milijuna švicarskih franaka", priopćila je u ponedjeljak. Premda poštuje ishod referenduma, žao joj je što kanton neće sudjelovati.

Švicarsku gardu je 1506. osnovao papa Julije II. Njezini vojnici su turistička atrakcija u Vatikanu zbog žuto-crveno-modrih odora nadahnutih renesansom, halebardi i metalnih kaciga s nojevim perjem.

Švicarski gardisti - trenutno je 135 novaka - muškarci su od 19 do 30 godina, visoki najmanje 1.74 m. Moraju biti rimokatolici i praktični vjernici, švicarski državljani i neoženjeni u trenutku ulaska u službu. Radovi na izgradnji počet će 2026. i trebali bi trajati tri do četiri godine. Vatikan će s 5 milijuna švicarskih franaka financirati preseljenje gardista tijekom radova.

Pročitajte više