Kaos na Svjetskom prvenstvu: Policija suzavcem i gumenim mecima tjerala potplaćene zaštitare sa stadiona

JUŽNOAFRIČKA policija je uhitila sedam osoba nakon što je suzavcem i gumenim mecima prekinula prosvjed oko 200 zaštitara koji su se žalili na niske plaće za njihov posao koji obavljaju na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Šef policije Andre Traut kazao je kako nitko nije ozlijeđen tijekom jučerašnjeg prosvjeda koji se održao ispred ureda zaštitara u Cape Townu. Štrajk zaštitara na nekoliko stadiona u Južnoj Africi počeo je u nedjelju navečer, a za sigurnost se od tada brine južnoafrička policija.

Pet stadiona zahvaćeno štrajkom

Jučerašnji sukob policije i zaštitara u predgrađu Cape Towna završio je nakon dva sata. Uhićeni su optuženi zbog sudjelovanja u zabranjenom okupljanju. Glavni sindikat u Južnoj Africi optužio je policiju da je pretjerala s tako drastičnom akcijom. "Nitko nije bio u opasnosti", kazao je regionalni povjerenik sindikata Tony Ehrenreich. Dodao je kako bi bilo bolje da se umjesto rastjerivanja prosvjednika krenulo u pregovore.

Zaštitari privatnih tvrtki su zbog niskih plaća pokrenuli štrajk, a policija je preuzela sve njihove dužnosti nakon što se u srijedu doznalo da će njihovi dogovori s poslodavcima trajati duže od Svjetskog prvenstva. Pet od 10 stadiona nije zahvaćeno štrajkom.

Zaštitari rade bez ugovora, adekvatnog treninga i u lošim uvjetima

Na najvećem stadionu gdje se igra Svjetsko prvenstvu Soccer Cityju prva utakmica na kojoj su policajci brinuli o sigurnosti bila je ona u kojoj je Argentina pobijedila Južnu Koreju sa 4:1. Protesti su počeli u nedjelju navečer kada je policija suzavcem i gumenim mecima rastjerala zaštitare u Durbanu koji su zbog niskih plaća odbili napustiti stadion Moses Mabhida.

Sindikat upozorava kako bi povlačenje policajaca s ulica na stadione moglo smanjiti sigurnost u mnogim opasnim južnoafričkim četvrtima. Tražit će od južnoafričkog ministarstva rada da istraže koji zakoni su prekršeni kod zapošljavanja zaštitara za Svjetsko prvenstvo.

Sindikat tvrdi kako većina zaposlenih zaštitara na Svjetskom prvenstvu nije potpisala nikakve ugovore, a plaćeni su manje nego što im se obećalo. Usto, oni nisu niti prošli adekvatni trening te ih se prisiljava na rad u lošim uvjetima.

Pročitajte više