Kaos s testiranjem u ordinacijama, liječnici bijesni na Beroša, on im odgovorio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS je trebalo krenuti testiranje u svim ordinacijama obiteljske medicine prema naputku Ministarstva zdravstva, no liječnici s kojima smo razgovarali rekli su nam da oni ne provode testiranja, i to iz više razloga. Prvi i glavni je taj što ne žele izlagati zarazi pacijente koji nisu pozitivni, a drugi je taj da, kako nam kažu, nemaju vremena.

Treći razlog navela je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić koja ne provodi testiranja u svojoj ordinaciji, a vezan je uz naplatu testiranja. Ona je za Index rekla kako nije dobila BAT-ove (brze antigenske testove), ali i da nema prostor ni vremena u kojem bi mogla provoditi testiranja. Navodi i kako medijski napisi da većina liječnika obiteljske medicine ima uvjete za testiranje apsolutno ne odgovaraju istini.

>> Kaos s testiranjem u ordinacijama. Liječnici bijesni: Ne testiramo, tri su razloga

Beroš odgovorio liječnicima

Sada su se o svemu oglasili iz Beroševog ministarstva.

"Odluka Ministarstva zdravstva da se od danas testiranje pacijenata na COVID-19 brzim antigenskim testovima (BAT) može obavljati i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine potaknuta je na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ponajprije zbog sve većih potreba građana Hrvatske da se testiranjem utvrdi broj zaraženih osoba", priopćeno je.

"Pritisak broja pacijenata koji imaju potrebu za testiranjem uvelike nadilazi trenutne kapacitete zavoda za javno zdravstvo u cijeloj zemlji te bolničkih ustanova, pa je posve logična orijentacija na testiranje BAT-om bila prema domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, posebno onima koji imaju prostorne, organizacijske i kadrovske mogućnosti", navodi se u priopćenju.

"Testiranja brzim antigenskim testovima na COVID-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dolaze na testiranje, posebno onih sa simptomima", ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da su i do sada liječnici obiteljske medicine testirali pacijente na covid-19.

"Potrebna je dobra organizacija"

Naravno da uvjeti variraju od ordinacije do ordinacije, no uz dobru organizaciju to je moguće ostvariti, poručuje ministar.

"Iz dosadašnjih iskustava u domovima zdravlja znamo da postoje mogućnosti da se osiguraju izdvojeni prostori u kojima će se uzimati brisovi pacijenata koji se testiraju brzim antigenskim testovima te da se osiguraju osobe koje će unositi informacije o tome u odgovarajuće baze podataka.

Potrebama za testiranjem građana ne može nitko drugi udovoljiti osim dijelova zdravstvenog sustava, a kako su kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima zavoda za javno zdravstvo popunjeni, bilo je neophodno uključiti i domove zdravlja, liječnike obiteljske medicine i pedijatre koji su stručno osposobljeni za obavljanje takvih zadataka", poručio je.

"Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, pružit će svim domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine svaku pomoć i potporu da u skladu sa svojim mogućnostima odgovore ovim potrebama aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Prigovori koji dolaze od pojedinaca i dijela strukovnih udruga sigurno ne doprinose naporima svih u zdravstvenom sustavu da se na najbolji mogući način odgovori na zdravstvene potrebe građana Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više