KAOS U ISTRI Nabujala rijeka Raša, blatnjave bujice nose sve pred sobom

Screenshot: Facebook

OSIM obilnih oborina, snažna grmljavina donijela je i pijavice koje su zabilježene na otvorenom moru nedaleko od Istre, piše Istramet.

Jedna se razvila kod Rovinja, a druga na moru ispred Peroja.

S obzirom na jačinu grmljavinskih sustava, pijavica je vjerojatno bilo i više, a nije isključeno da se u nastavku dana jave nove.


Razvoj jakih grmljavinskih i dalje traje, a iz minute u minutu stvaraju se nove bujice i poplave u središnjoj Istri. Usprkos manjim količinama kiše, problema je bilo i u Puli te Poreču gdje je palo 40-ak mm kiše. Na većem dijelu područja ojačalo je jugo koje najjače puše na Brijunima i Žminjštini, gdje dostiže udare od 70 km/h.

U nastavku dana očekuje se iznimno nestabilno vrijeme, što sugeriraju i prognostički modeli. Pritom lokalno može biti nove obilne kiše, poplava, a na moru se mogu razviti pijavice.

Kao što se vidi na snimkama, dijelovi Istre i brojne prometnice potpuno su pod vodom.

Prema podacima meteoroloških postaja, najviše kiše palo je u zaleđu Matulja. Gotovo nestvarno djeluje podatak o 222 mm koliko je od ponoći zabilježila meteorološka postaja Stara Pošta. Ekstremnih 177 mm palo je i u Poljanama, a više od 100 mm zabilježila je i postaja na zapadnom izlazu iz tunela Učka.

I Pazinštinu je natopila ekstremna kiša. Nabujala je Pazinčica, a poplavljene su brojne njive na širem području. Obilne kiše bilo je i na Tinjanštini (70-ak mm), ali i na Žminjštini gdje je zabilježeno do 104 mm.


Na ostatku područja kiše ima u manjim količinama, no vrijedi izdvojiti Kanfanar (50 mm), Vodnjan (46 mm) i Pulu-Borik (37 mm). Iako na istoku Istre (još) nije bilo obilnije kiše, zbog velike količine oborina na slivu nabujala je rijeka Raša.

Bujica odnijela nasip preko Raše

Bujica je odnijela privremeni nasip preko rijeke koji je izgrađen za prijelaz vozila dok traje obnova mosta. Iako je prema riječima očevidaca ispod nasipa puštena cijev za protok vode širine 1 m, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu koja se sručila s pritoka.

Prema podacima Hrvatskih voda, mjerna postaja Karbuna-Šepčići zabilježila je ekstremno nagli porast vodostaja. U noći je vodostaj tako iznosio samo 8 cm, a već rano ujutro popeo se na 267 cm!
 

Pročitajte više