Kapetanici koja je spašavala migrante prijeti zatvor, danas je dovedena na sud

Foto: EPA

MLADA kapetanica nevladine organizacije Sea-Watch Carola Rackete, koja je uhićena nakon što je bez dopuštenja uplovila u luku Lampedusa na Siciliji kako bi iskrcala migrante, pojavila se u ponedjeljak na sudu u Agrigentu, javlja Reuters.

Tamo su ovu 31-godišnju kapetanicu dočekali brojni podržavatelji koji se ne slažu s talijanskim protuimigrantskim mjerama o nedopuštanju uplovljavanja spasilačkim brodovima s migrantima u talijanske luke.

Naime, ova 31-godišnja njemačka kapetanica našla se u središtu sukoba s talijanskom vlašću nakon što je u subotu bez dozvole uplovila u luku na otoku Lampedusa brodom Sea-Watch 3 na kojem se nalazilo više od 40 migranata iz Afrike.

Salvini ju je nazvao krijumčarkom ljudima i gusaricom

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, nazvao ju je gusaricom i krijumčarkom ljudima, dok su je lijevi političari pozdravili kao heroinu antipopulizma.

"To nije bio čin nasilja, samo neposluh"

Rackete je međunarodnim vodama plovila više od dva tjedna čekajući poziv iz Italije ili neke druge zemlje EU-a, da prihvate njen brod.

"To nije bio čin nasilja, samo neposluh", kazala je u intervjuu za Corriere della Sera u nedjelju Carola Rackete, optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.

"Situacija je bila očajna, a moj je cilj samo bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah", rekla je mlada Njemica dodavši kako je strahovala kako će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer ne znaju plivati.

Njemačka zatražila puštanje kapetanice Rackete

Njemačka je pak ovog ponedjeljka zatražila puštanje kapetanice Rackete koja je zadržana u kućnom pritvoru. No talijanski premijer Giuseppe Conte odgovorio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kako je slučaj stvar neovisnog sudstva.

"Merkel me pitala za kapetanicu i ja sam objasnio da je u Italiji izvršna vlast odvojena od sudske. Premijer se ne može miješati. To je u rukama sudaca", rekao je Conte novinarima u Bruxellesu.

Rackete optužena za ugrožavanje patrolnog broda i odupiranje naredbi te krijumčarenje ljudima

Talijanska vlast optužila je Rackete da je ugrozila život četvero policajaca koji su se nalazili na patrolnom brodu pokraj kojeg je uplovio Sea-Watch 3.

Optužena je i za odupiranje naredbi koju je izdao vojni brod, zbog čega može dobiti kaznu do deset godina zatvora, te pomaganje krijumčarima ljudi.

Brod kojim je upravljala Rackete je zaplijenjen, a Sea-Watchu prijeti kazna do 50.000 eura.

Spašeni migranti se nalaze u prihvatnom centru u Lampedusi

Ministar unutrašnjih poslova i vođa ekstremno desne stranke Liga Matteo Salvini zatvorio je talijanske luke za spasilačke brodove te je optužio druge zemlje EU-a da su ostavile Italiju na cjedilu da se sama nosi s dolascima migranata.

Sudac ima 48 sati da donese odluku hoće li Rackete biti puštena na slobodu. Salvini je izjavio da će, ako je sud oslobodi, odmah potpisati odluku o njenom progonu iz Italije.

Spašeni migranti odvedeni su u prihvatni centar na Lampedusi, a Salvini je potvrdio kako je pet zemalja EU-a pristalo primiti migrante.

Pročitajte više