Kapitulacija još jednog Vladinog plana: Modeli A i B pomoći gospodarstvu ne funkcioniraju

NAKON što je Vlada Jadranke Kosor prije nekoliko mjeseci morala priznati potpuni slom plana subvencioniranja kupnje stanova, čini se da je još jedan njihov projekt za spas gospodarstva neslavno propao.

Prema podacima Poslovnog dnevnika deset mjeseci od prvih najava Vladinih programa kreditne potpore poduzećima i osam mjeseci od prve aukcije HBOR-a više je nego jasno da modeli kreditiranja A i B funkcioniraju slabo (model A) ili nikako (model B).

Poslovni dodaje kako katastrofalne rezultate pokazuje i naknadno utanačeni treći model (C) koji uključuje i ulazak države u vlasništvo tvrtki u poteškoćama. Zbog toga se sprema revizija modela A i B, a Vlada će morati ponovno otvoriti pregovore s bankarima.

"Od inicijalnih dvije milijarde kuna kreditne kvote HBOR-a u takozvanom modelu A do sada je s računa HBOR-a isplaćena tek trećina ili 715 milijuna kuna", piše Poslovni dodajući kako se na kraju od potencijalnih 5 milijardi kuna u ruke poduzetnika slilo tek 1,8 milijardi. Model B odnosno program dugoročnog kreditiranja uz državna jamstva nije ni saživio.

Pročitajte više