Lingvist Kapović: Grafit u Osijeku je na hrvatskom i krivoj ćirlici, nisu ga pisali Srbi

Foto: Osijek031.com, Facebook

NA OSJEČKOM groblju Svete Ane u petak ujutro osvanuli su grafiti pisani na ćirilici, na zidu su stajali napisi "Ovo je Srbija" i "Klat ćemo Hrvate", kao i četiri ćirilićna slova "S".

Zanimljivo je da vandal koji je ispisao grafite ne zna kako se piše ćirilićno slovo "i", koje je ostalo napisano na latinici. Kome je u interesu pisanje ovakvih grafita po Osijeku?

Za komentar smo upitali Matu Kapovića.

Gledajući politički, nema pretjerano smisla da bi takvu poruku napisao netko od osječkih Srba, kojih je u Osijeku jako malo (manje od tisuću) i gdje bi takve ekstremističke poruke mogle samo njih same i njihove bližnje dovesti u, u najmanju ruku, neugodnosti. To bi se eventualno teoretski moglo očekivati od ekstremističkih pojedinaca u nekim mjestima gdje Srba ima više (poput Vukovara), no općenito baš ne izgleda da u Hrvatskoj postoji prijetnja od "četničkog ekstremizma" - premda bi mnogi na hrvatskoj desnici voljeli da je tako.

To bi, dakle, upućivalo na to da su grafiti u Osijeku zapravo djelo desničarskih provokatora Hrvatâ, koji na taj način žele zaoštriti etničke podjele kojima se hrane. Na to ukazuje i činjenica da su sami grafiti izvedeni izrazito nevješto, što bi govorilo u prilog tezi o tome da autori nisu Srbi. Naime, slovo -i- u "Srbija" je napisano latiničnim a ne ćiriličnim slovom, a riječ "klat ćemo" je napisana hrvatskim a ne srpskim pravopisom (gdje se piše "klaćemo").

Premda se od ekstremnih desničara s bilo koje strane uglavnom teško može očekivati poznavanje pravopisa, nije baš vjerojatno da bi pripadnik srpske zajednice (i to netko kome je jako stalo do svog "srpstva") do te mjere pogriješio, pogotovo kada je riječ o pisanju jednoga od vrlo čestih slova. Stoga bih rekao da je vjerojatnije da je tu riječ o provokaciji. Ono što je tu jako zabrinjavajuće, iako nipošto ne i neočekivano, jest da je većina hrvatskih medija to naširoko razglasila i uzela zdravo za gotovo da je riječ o nekakvim "srpskim ekstremistima".

Pročitajte više