Kaptol bi sankcionirao sve antidržavne i anticrkvene tekstove u medijima

"MEDIJI u Republici Hrvatskoj objavili su neizmjerno mnogo priloga koji su svojoj biti izrazito antihrvatski, antidržavni, antidruštveni, antikatolički, anticrkveni i antivrijednosni a da nitko ni od novinara ni od urednika ili vlasnika medija za to nije javno ni prozvan a kamoli da bi bio sankcioniran", zaključak je urednika Glasa Koncila, don Ivana Miklenića u novom komentaru pod nazivom "Postupanja koja treba iskorijeniti". Naime, don Miklenić kreće od teze da u Hrvatskoj gotovo nitko nije zadovoljan postojećim medijima.

Kosovci i Udbaši autori plodnih tekstova

Neslužbeno glasilo Kaptola referiralo se na izvještaj američke neovisne udruge Freedom House koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, a prema kojima je Hrvatska svrstana u grupu zemalja gdje su mediji - djelomično slobodni. Isto tako urednik Glasa Koncila smatra kako je ocjena o "djelomično slobodnim medijima" potpuno točna ali ne zbog instrumentalizacije od strane državnih režima.

"Nisu li u današnjoj Hrvatskoj vjerodostojni autori objavili čak u knjigama imena nekih urednika i novinara koji su agenti stranih tajnih služba ili koji imaju poznata kodna imena za javnost više nepostojećeg KOS-a i Udbe? Nisu li baš ti prozvani medijski djelatnici vrlo plodni autori priloga kojima se diktira glavna struja javnog mnijenja i koji ne ostavljaju mjesta da se o tom istim pitanjima ili temama progovara iz drugog kuta i u drugom svijetlu?", opominje Miklenić dodajući da su prozvani autori ispisivali novinarske optužnice i kriminalizirali hrvatske generale koji su u haškom pritvoru nego i hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika.

Nabijanje kompleksa genocidnosti i zločinaštva

"Nisu li baš oni nabijali hrvatskom narodu kompleks genocidnosti i zločinaštva?", pita se Miklenić dodajući da svakom hrvatskom građaninu koji se usuđuje razmišljati svojom glavom više je nego očito da mediji u Hrvatskoj nisu slobodni, a zbog toga ni vjerodostojni.


"Većina medija u Hrvatskoj u rukama je i pod kontrolom onih ideoloških i političkih snaga koje nikada na javnoj sceni nisu artikulirale svoj politički program, a iznutra kontroliraju mnoge segmente vlasti i društvenog života, pa onda - razumije se  - i medije, i to ne samo privatne nego i najvažniji javni medij u Hrvatskoj", ocjena je don Miklenića koji u svojoj analizi medija napominje i kako mediji ne mogu biti slobodni sve dok šute da najmoćniji ljudi u zemlji ne moraju plaćati poreze.

Miklenić spominje i slučajeve da ima vlasnika, urednika i novinara koji su na mig određenog političkog ili ideološkog moćnika spremni svim medijskim sredstvima raspaliti protiv onog u koga neki moćnik upre svoj prst.

Mikleniću sporne fotografije svećenika

Miklenić na kraju spominje slučaj objavljivanih fotografija jednog svećenika, a postupanja tog svećenika nisu prekršaj ni jednog građanskog pozitivnog propisa ni zakona već je samo "moralno nedopustivo i šokantno".

"Neće se moći govoriti o slobodi medija sve dok se medijski prostor ne oslobodi spomenutih postupanja,a  to nisu nisu nipošto ni jedina ni sva na koja bi trebalo neprestano upozoravati i koja bi trebalo iskorijeniti", zaključuje ne kraju Miklenić. 

Pročitajte više