"Karadžić je znao da mu se sprema uhićenje i pokušao je pobjeći iz Beograda"

SRPSKA policija je uvjerena kako je Radovan Karadžić znao da mu se sprema uhićenje i kako je neposredno prije toga pokušao pobjeći iz Beograda, doznaje Press iz srpskog MUP-a.

Njihov izvor u policiji je naveo kako stvari pronađene u Karadžićevoj torbi, za koje je DNK analizom utvrđeno da su uistinu njegove, kao i podaci s laptopa, ukazuju na to da je Karadžić uoči uhićenja pokušao pobjeći.

> Karadžić šeće po katu zatvora na kojem je i Ante Gotovina

"Sada sa sigurnošću možemo reći da je Karadžić znao da mu se sprema uhićenje. Izgleda da mu je netko dojavio da su mu agenti tajne policije za petama pa je pokušao na brzinu pobjeći. U torbi smo, pored Biblije, laptopa, 55 disketa i knjiga alternativne medicine, pronašli i snimke njegovih intervjua od 1991. do 1995. godine, pjesme te pregled informativnih TV postaja iz cijele regije", naveo je za Press neimenovani izvor iz policije.

"Također, u torbi su bili i stetoskop, naočale za vid sa futrolom, primjerak dnevnih novina, tablete Ibuprofen te Nescafe. Našli smo i svjetiljku za akupunkturu, visak, četkicu za zube, ali i prospekt "Bikini sezona bez celulita!", dodao je.

Na torbi ima i otisaka koji nisu Karadžićevi

DNK analiza je pokazala i kako na torbi sa Karadžićevim stvarima ima i otisaka koji ne pripadaju haškom optuženiku. Čiji su otisci, tek se treba utvrditi, a nakon detaljne analize, biti će pokrenuta i istraga.

Datum Karadžićeva uhićenja i dalje je sporan pa su tako u policiji naveli kako "na osnovu sadržaja torbe ne mogu utvrditi vrijeme uhićenja, ali je činjenica da je ona, prije nego što ju je policija pronašla, bila u nekom poluzatvorenom prostoru, te je bila prašnjava i otvarana".

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više