Index doznaje: Ako Karamarko ne podnese ostavku, HDZ će ga smijeniti

Foto: FAH

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a trebalo se sastati danas poslijepodne, prvi put nakon pada Vlade, te raspravljati o zahtjevima za ostavkom predsjednika stranke Tomislava Karamarka, ukoliko on sam ne odluči odstupiti s mjesta predsjednika.

Kako doznaje Index iod izvora iz HDZ-a, ako Karamarko sam ne podnese ostavku, HDZ će ga smijeniti, odnosno prisiliti na smjenu.

Tolušić javno protiv Karamarka

Tolušić je danas izjavio kako na Predsjedništvo HDZ-a dolazi "sa svojom glavom" i da će tako i nastupiti, a s njim se složio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Doći ćemo sa svojim glavama na Predsjedništvo", rekao je potom Tolušić, a Butković dodao da "podržava Tomu", objasnivši da misli na Tolušića.

Karamarkovu ostavku u subotu je zatražila i skupina osnivača stranke kako bi se, navode, time u stranci otvorio postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Devetero osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je da pod Karamarkovim vodstvom HDZ-ova politika u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ-a kakvu je osmislio i vodio  Franjo Tuđman, s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku Vladu, a na vlast je došao isključivo političkom voljom Mosta.

Statut ne omogućuje razrješenje predsjednika, potreban izvanredni sabor

Sam Karamarko novinarima je u petak, nakon svečane sjednice Predsjedništva HDZ-a i utemeljitelja stranke u prostorijama NK Jarun, izjavio da je "odgovoran čovjek, i za sve što je loše učinjeno čovjek mora odgovarati, a za sve dobro učinjeno ne mora, i to se uvijek može staviti na vagu."

Stranački statut nije predvidio mogućnost razrješenja predsjednika HDZ-a, no natpolovičan broj županijskih organizacija ili trećina izaslanika Općeg sabora HDZ-a, čiji mandat traje četiri godine, mogu zatraži sazivanje izvanrednog sabora HDZ-a. Na takvom se saboru može promijeniti Statut i tako omogućiti razrješenje predsjednika.

Iz više izvora iz HDZ-a  doznaje se kako ima više kandidata za mogućeg Karamarkovog nasljednika - spominju se Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović, Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković i Damir Jelić. Po izvorima koji su željeli ostati anonimni, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić nema ambicija kandidirati se za mjesto predsjednika HDZ-a, već mu je najbitnija stabilnost stranke.

Plenkoviću se potpora topi, Kovaču raste

Također, obzirom da se u medijskim napisima moglo pročitati da je članove stranke jedan od izglednih kandidata za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković razočarao time što je predugo kalkulirao i nije imao hrabrosti kandidirati se na unutarstranačkim izborima - doznaje se da mu se topi potpora.

"Ponajviše jer je on kandidat Vladimira Šeksa koji je izgubio povjerenje predsjednice Republike i nema njezinu potporu pri odabiru kandidata. Uz to, Plenković više gradi karijeru u inozemstvu nego u Hrvatskoj", kazao nam je jedan od izvora. Iako se spekuliralo da bi se i HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier mogao vratiti u vrh stranke i to na mjesto predsjednika, Hini je potvrđeno da nema tih ambicija.

Više istaknutih članova HDZ-a, obzirom da se priželjkuje proeuropski i moderniji smjer stanke, zagovara i očekuje da se za predsjednika kandidira i tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Vjeruju da bi on bio snažan kandidat jer je dovoljno dugo u vrhu stranke, upoznat je s njezinim radom,  mlad je i obrazovan - doktor znanosti te, što je najvažnije, nema mrlje u političkom životu. Uz to, ima i snažnu potporu europskih pučana u čijim krugovima je cijenjen i često pozivan gost. "Kao bivši veleposlanik u Berlinu visoko kotira u njemačkim krugovima kojima upravlja kancelarka Angela Merkel", rekao nam je visokopozicionirani izvor iz HDZ-a.
 

Pročitajte više