Karamarko i četvorica Juda: Kako su HDZ-ovci zabijali šefu nož u leđa, jedan po jedan

Foto: FAH

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić prije nekoliko dana izjavio je da u politici nema ljubavi. Točnost te izjave osjetio je i Tomislav Karamarko nakon što su mu bliski saveznici okrenuli leđa.

"Ova Vlada može biti stabilna jedino ako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Ja mislim da stabilnije može biti i da je predsjednik upravo on te da on ima i legitimitet da bude premijer", izjavio je prije manje od mjesec dana Darko Milinović, član predsjedništva HDZ-a.

Danas je pričao malo drukčiju priču. Izjavio je da je davao podršku Karamarku kako bi sačuvao dignitet HDZ-a kao stranke. "Ja sam bio uz instituciju predsjednika stranke i čuvao sam dignitet institucije predsjednika stranke", rekao je Milinović.

Bijeg s broda koji tone

Ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić krajem svibnja rekao je: "Ne vidim razlog da Karamarko ode iz Vlade. Možda svi dođemo pameti pa nastavimo normalnim tempom". Samo dvadesetak dana kasnije rekao je novinarima da Karamarko mora otići. "Karamarku smo dali povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, u tome nije uspio i sada treba podnijeti ostavku", izjavio je Tolušić.

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture također je davao podršku Karamarku. Primjerice, 27. svibnja nakon glasanja o prijedlogu opoziva Karamarka iz Vlade, Butković je rekao: "Dao sam podršku prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. Jasno je da ćemo svi koji smo normalni to napraviti". U nedjelju je izjavio da podržava Tomu, ali Tolušića. Naime, Tolušić je bio prvi visokopozicionirani HDZ-ovac koji je tražio Karamarkov odlazak.

Varaždinski ogranak HDZ-a prvi je zatražio Karamarkovu ostavku, a njihov najglasniji kritičar bio je Ivan Domagoj Milošević. On je 7. lipnja izjavio da očekuje ostavke članova varaždinskog HDZ-a. U nedjelju 20. lipnja, s manje od dva tjedna razmaka, izjavio je da očekuje ostavku šefa HDZ-a. "Ja sam s njim razgovarao nekoliko puta proteklih dana i to sam mu i osobno rekao u subotu", ispričao je Milošević.

Bivši predsjednik Sabora i dugogodišnji istaknuti član HDZ-a, Vladimir Šeks, nedavno je izjavio da će Karamarko vjerojatno voditi svoju stranku i na mogućim izborima. Izrazio je uvjerenje da ako padne Karamarko, pada i Vlada Tihomira Oreškovića. Stavove o Karamarku pojasnio je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a: "Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti".

Ostali samo Brkić i Hasanbegović

Potpredsjednik i trenutačni šef HDZ-a Milijan Brkić danas je branio svog dojučerašnjeg šefa. U gostovanju u dnevniku HRT-a nazvao je Karamarkovu ostavku domoljubnim činom kojim se podiže ljestvica političke odgovornosti.

Međutim ostala je zapamćena njegova navodna izjava tijekom sjednice Predsjedništva. "Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima jer orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive!", rekao je Brkić nakon što je navodno tražio Karamarkovu ostavku.

S druge strane, ministar kulture Zlatko Hasanbegović jedan je od rijetkih HDZ-ovaca koji su otvoreno stali u obranu bivšeg predsjednika stranke. "Nikad se Karamarka nisam odrekao, niti ću ga se ikada odreći", poručio je Hasanbegović novinarima nakon što je Karamarko objavio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Politički mrtvac

Politički analitičari slažu se da je Tomislav Karamarko politički mrtvac, ostaje samo za vidjeti hoće li i njega pogoditi sindrom bivših predsjednika HDZ-a koji su redovito izbačeni iz stranke nakon gubitka izbora. Prisjetimo se kako je Ivo Sanader izbacio Ivića Pašalića, Sanadera je izbacila Jadranka Kosor, a nju je izbacio Karamarko.

Brkić uvjerava javnost da je takva sudbina HDZ-ovih šefova prošlost, ali podsjetimo na Bandićevu izjavu s početka ovog članka. U politici nema ljubavi.

Pročitajte više