Karamarko: Neću se kandidirati, još uvijek sam u svom malom svijetu šutnje

Foto: RTL

BIVŠI čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je danas da je Upravni sud ukinuo odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon koje je on prije pet godina otišao iz politike, a otklonio je i nagađanja da će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima.

Karamarko je za RTL Direkt rekao kako se stranka kojoj je bio na čelu u cijeloj priči ponijela kukavički, da ga nitko iz aktualnog vrha nije nazvao te da nakon pet godina u samoizolaciji više ne namjerava šutjeti. 

"Mislim da je čitava jedna mašinerija bila pokrenuta u smjeru mog rušenja, dakle rušenja izvjesnog broja politika koje sam ja provodio kroz stranku s kojom sam pobjeđivao četiri godine."

Karamarko smatra da je na taj način trebalo zaustaviti politiku smanjivanja uvoza, a povećanja proizvodnje, odnosno "udar na uvoznički lobi".

"Hrvatska je danas produžena Jugoslavija"

"Imali smo čitav niz problema i ideoloških u konačnici. Rekao bih da je Hrvatska danas produžena Jugoslavija, u manjem obliku. Sve su to bili problemi koji su doveli do toga da sam skupio veliki broj protivnika pa čak i u stranci koja se u tom trenutku ponijela kukavički. Danas sam dokazao da sam doista štitio interese Hrvatske", kazao je Karamarko. 

Ostavke na dužnosti u stranci i vladi Karamarko je podnio nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je tvrtka njegove supruge Ane Karamarko "Drimia" primala novac od lobista MOL-a.  

Na odluku Povjerenstva Karamarko se žalio Upravnom sudu koji je odluku povjerenstva nepravomoćno poništio.

Upitan ima li političkih ambicija, Karamarko je uzvratio kako će to vrijeme pokazati. 

"Još uvijek sam u svom malom svijetu šutnje"

"Ovo što se sada pričalo o mogućnosti kandidature za gradonačelnika Zagreba, to ne dolazi u obzir. Još uvijek sam u tom svom malom svijetu šutnje i tu ću biti još izvjesno vrijeme. Možda ne predugo, vidjet ćemo", pojasnio je Karamarko.

Na pitanje znači li to da ga se na lokalnim izborima ne može očekivati, uzvratio je: "Ne, ne. Sigurno neću sudjelovati!"

Odluka Upravnog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u srpnju 2019. usvojio Karamarkovu ustavnu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "Savjetnica".

Povjerenstvo je sredinom lipnja 2016. zaključilo da je Karamarko, tadašnji prvi potpredsjednik vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Pročitajte više