Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Australija i Novi Zeland

KRŠĆANSKA sadašnjost i Glas Koncila objavili su, nakon knjige o južnoj Africi, drugu knjigu koja govori o pohodima kardinala Franje Kuharića Hrvatima u Australiji i Novom Zelandu.

Ta je knjiga mnogo opsežnija jer u tom dijelu svijeta postoji petnaest hrvatskih katoličkih misija koje je kardinal Kuharić obišao 1980., 1988. i 1993.

Vremenski najduže i po značenju najvažnije bilo je prvo putovanje, koje je, kako ističe u uvodnoj riječi priređivač knjige msgr. Vladimir Stanković, imalo uzbudljive odjeke i na političkom planu, kako u Hrvatskoj, tako i u iseljeništvu. Drugo je putovanje bilo, kako dodaje, znatno kraće i proteklo je u mirnijem ozračju, a na svoje treće putovanje u Australiju kardinal Kuharić pošao je s putovnicom slobodne Republike Hrvatske o kojoj je govorio s velikom ljubavlju.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u uvodnoj riječi prve knjige "petoknjižja" o kardinalu Kuhariću i hrvatskom iseljeništvu napominje kako bi bila šteta "propustiti da se sistematizira i osvježi" tako važan segment u svestranom plodnom životu kardinala, kao što je bila njegova ljubav i pastoralna skrb za Hrvate izvan domovine.

"Proces iseljavanja traje kod Hrvata već od turskih vremena. Bježalo se, odlazilo da se spasi goli život, vjera i ljudsko dostojanstvo", rekao je kardinal Kuharić za drugog posjeta Australiji, napominjući kako je iseljeništvo tragičan događaj za čovjeka, za obitelj i cijeli narod. I tom prigodom isticao je "ostanite u domovini pa makar se ondje i teže živi", a iseljene pozivao da se vrate u domovinu svi kojima je to moguće.

Na početku knjige objavljen je pozdrav kardinalu koji mu je 1993. u Sydneyu uputio fra Gracijan Biršić. "Danas je među nama pastir koji je iseljenu Hrvatsku, proglašenu od političara smećem, neustrašivo uzeo u obranu", rekao je tada fra Gracijan, dometnuvši kako je kardinal dušobrižnike iseljenika učio da je rodoljublje evanđeoska vrednota.

U knjigu "Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu - Australija i Novi Zeland" uvršten je Kuharićev opširan prikaz putovanja 1980., poruka uoči putovanja te govor u sydneyskoj Operi i njegove poruke, izvještaji koje je za Glas Koncila pisao Živko Kustić, izvještaji urednika hrvatskog programa Radio Vatikana Josipa Scheibela, reportaže Drage Šimundže, tekstovi ravnatelja inozemne pastve Vladimira Stankovića, dokumenti, pisma i reagiranja te brojne fotografije s putovanja. Dr. Ivan Čizmić za knjigu je napisao prikaz o Hrvatima u Australiji i Novom Zelandu, kojih tamo ima oko 300 tisuća.

Kardinal Franjo Kuharić rodio se 15. travnja 1919. u selu Gornjem Pribiću u blizini Krašića. Iznenada je umro 11. ožujka 2002. u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.