Kardinal Martini: Crkva bi trebala razmotriti ukidanje celibata

UMIROVLJENI talijanski kardinal Carlo Maria Martini izjavio je u nedjelju da bi Rimokatolička crkva trebala razmisliti o ukidanju celibata.

Rekao je da smatra kako bi se trebalo dobro razmisliti o pravilu o "obaveznoj čednosti" svećenika kako bi se ubuduće spriječili slučajevi seksualnog zlostavljanja i vratila poljuljana vjera u Crkvu.

"Samo otvoreni razgovor o problemu može vratiti narušenu vjerodostojnost Crkve"

83-godišnji kardinal je dodao da Crkva samo otvorenim razgovorom o problemima može vratiti narušenu vjerodostojnost. Martini je od 1980. do 2002. godine služio na mjestu milanskog nadbiskupa. 2005. godine bio je jedan od vodećih kandidata za novoga papu, pogotovo u krugu progresivnijih kardinala.

Podsjećamo, Rimokatolička crkva je posljednjih tjedana u središtu skandala zbog zlostavljanja djece od strane svećenika. Brojni slučajevi zabilježeni su širom svijeta, a uloga pape Benedikta XVI. u zataškavanju zlostavljanja sve se češće spominje. Papa se irskim vjernicama čak obratio pastoralnim pismom, prvim papinskim dokumentom posvećenim isključivo pedofiliji.

Žrtve su izrazile nezadovoljstvo zbog tona Papina pisma u kojem je propustio sankcionirati vrh Crkve u Irskoj te je problemu pristupio kao lokalnom umjesto da je zlostavljanju pristupio kao sustavnom problemu Crkve.

Pročitajte više