Kardinal Puljić o ustroju BiH

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u razgovoru za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista prvi je put javno iznio stajalište da bi Bosna i Hercegovina trebala biti organizirana s općinskom, regionalnom i državnom razinom vlasti bez sadašnjih entiteta Federacije BiH i Republike Srpske.

"Da bi država BiH opstala i ostala kao država, u politički sustav ove zemlje moraju se na državnoj razini ugraditi načelo pariteta vlasti i mehanizmi koji će štititi svaku osobu i svaki narod, a onemogućavati postojanje jednakopravnijih. Prva razina vlasti treba biti općina.

Takav politički sustav onemogućio bi da neki imaju na ovu zemlju veća prava. Ova zemlja mora biti Europa u malom", rekao je Puljić u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista odgovarajući na upit o ustavnim promjenama koje se najavljuju sljedeće godine.

Vrhbosanski nadbiskup je dodao da bi se takvim preustrojem države osigurao jednak položaj najmalobrojnijih Hrvata u BiH. Upozorio je međutim da postoje pritisci na hrvatsko čelništvo u BiH kako bi se ustavne promjene napravile bez Hrvata.

Puljić je također rekao da očekuje potporu Republike Hrvatske i samog Pape Ivana Pavla Drugog Hrvatima u BiH.

Pročitajte više