Karlo Ressler - mladi Plenkovićev miljenik kojem je uzor Tuđman

Ilustracija: Pixsell/Hrvoje Jelavic/FaH, Index, Foto: Goran Stanzl, Jurica Galoić/Pixsell

"TKO vam je politički uzor?", glasilo je pitanje novinarke u nedavnom intervjuu.

"Franjo Tuđman", glasio je odgovor Karla Resslera, 29-godišnje HDZ-ove uzdanice na europskim izborima.

Nova HDZ-ova uzdanica

HDZ je prije nekoliko dana potvrdio 12 imena na listi za europske izbore, a nositelj liste upravo je mladi Ressler - Šeksov posinak, Plenkovićev savjetnik, pisac novog HDZ-ovog statuta i autor programa HDZ-a za europske izbore.

Kao svog kandidata predložila ga je mladež Hrvatske demokratske zajednice i to "uzevši u obzir izazove s kojima se njihova generacija suočava diljem Europe i specifičnosti mladih birača".

Šeksov posinak i Plenkovićev štićenik

Karlo Ressler je rođen 26. prosinca 1989. godine, a politički uspon može zahvaliti Vladimiru Šeksu, koji je oženio njegovu majku Anicu Ressler, gastroenterologinju s Rebra. Mladi Ressler bio je izvrstan student Pravnog fakulteta u Zagrebu, a u službenoj biografiji hvali se i dekanovom nagradom. 

Prije titule premijerovog savjetnika, Ressler je postao Plenkovićev asistent kada je aktualni premijer bio zastupnik u Europskom parlamentu. Tamo ga je ubacio Šeks, zajedno s grupicom tzv. zlatne mladeži. 

Prije nego što je postao Plenkovićev asistent, Ressler je odradio praksu u odvjetničkom uredu Ljerke Šeparović, supruge Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suca i Šeksovog kuma. 

Upućeni kažu da se Plenković prema Ressleru postavio kao mentor te da ima puno povjerenje u njegove sposobnosti i gura ga u prvi ešalon HDZ-a.

Premijerov savjetnik

I sam Ressler je uvjeren u vlastite sposobnosti. 

"Nakon što sam bio asistent tada zastupniku u EP-u Andreju Plenkoviću, nekako je bilo logično da nastavim karijeru u kabinetu kao savjetnik", nedavno je izjavio.

Doduše, nije jasno zašto bi netko tko je do jučer Plenkoviću bio nešto poput tajnice danas postao premijerov savjetnik, s obzirom na to da bi savjetnici trebali biti ljudi koji od premijera znaju više o nekoj određenoj tematici. 

Ressleru je pak ovo logičan slijed događaja.

Da je osoba od izuzetnog premijerovog povjerenja, bilo je jasno još 12. listopada 2016. kada ga je Plenković poveo na Pantovčak gdje je predao potpise Kolindi Grabar-Kitarović. Godinu dana kasnije izabran je za potpredsjednika mladeži Europske pučke stranke.

U braku s pravnicom i žestokom protivnicom pobačaja

Ressler trenutno radi na doktorskoj disertaciji na temu trgovine ljudima na Balkanu, a mentorica mu je Anna-Maria Getoš Kalac, poznata po pokušaju opstruiranja pravde u slučaju Selotejp, ubojstva osječkih Srba za koje je bio osuđen Branimir Glavaš, ali je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu. Vladimír Šeks također je bio svjedok u tim suđenjima o ratnim zločinima, i to kao svjedok obrane koji nije teretio Glavaša. 

Osim braka s HDZ-om, mladi Ressler je u braku i s Karlom Ressler, pravnicom i pro life aktivisticom koja je govorila na bizarnom skupu ultrakatolika TradFest, i to protiv prava na pobačaj. I ona je članica mladeži HDZ-a. Imaju dvoje djece.

Birokratski rječnik, po uzoru na mentora

Ressler je donedavno bio relativno nepoznat medijima. U rijetkim istupima na društvenim mrežama moglo se vidjeti kako na Twitteru hvali svoju stranku i žali se da je kršćanstvo najprogonjenija religija današnjice. Na njegovom Facebook profilu pronašli smo sliku s izmišljenim citatom Winstona Churchilla o ljevici: "The fascist of the future will call themselves anti-fascists." Na komentar prijatelja da slavni engleski političar to zapravo nikada nije rekao, Ressler mu je odgovorio: "Hvala Ivane. Svejedno ima nešto u tome."   

U svojim javnim istupima Ressler se, kao i Plenković, služi suhoparnim i birokratskim frazama. 

"Europska unija jaka je koliko je jaka njena najslabije razvijena regija", jedan je od primjera eurokratske retorike kojom se služi premijerov savjetnik.

Što mladi trebaju učiniti ako žele biti kao Ressler?

Očekivano, Plenković ga je nahvalio na predstavljanju kandidata. Usput je poslao poruku mladima što trebaju učiniti da uspiju kao njegov štićenik.

"Potpredsjednik mladeži EPP, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost", opisao je premijer djelovanje Šeksovog posinka.

Ressler, koji je, podsjetimo, posinak Vladimira Šeksa, zahvalio je na povjerenju. Iako je rođen nekoliko mjeseci nakon osnivanja HDZ-a, istaknuo je da se s ovakvom listom stranka može predstaviti članovima i biračima u svim dijelovima Hrvatske. "Ono što je važnije je da imamo odgovore za izazove s kojima se suočavamo", rekao je Ressler i dodao da će pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja i kompetencije s jedne strane, te "svih suprotnih karakteristika s druge".


Karlo i Karla Ressler

Pročitajte više