Karlovački aktivisti ne daju Trg Josipa Broza: "Ova vlast je antiradnička"

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

AKTIVISTI okupljeni na karlovačkome Trgu Josipa Broza Tita pozvali su gradske vijećnike da ne prihvate točku dnevnog reda o proceduri izmjena naziva toga trga koja je, na inicijativu osam braniteljskih udruga, počela u prošlom sazivu, a naći će se u utorak na sjednici Gradskoga vijeća.

Potpredsjednica Hrvatskih laburista - stranke rada Snježana Kirinić ustvrdila je da je se "Karlovac brisanjem imena Josipa Broza Tita upisuje na listu sramote, jer se time pljuje' na civilizacijske tekovine antifašizma".

"Nemojte misliti da uljuđeni, civilizirani svijet ovo ne vidi. Ako gradonačelnik Karlovca Damir Mandić (HDZ) kaže da je antifašist, ako ne želi biti dijelom ove sramote, neka u utorak povuče ovu točku s dnevnog reda, da se u budućnosti ne srami svoje odluke", rekla je Kirinić.

Tko će financirati promjenu imena trga?

Postavila je i pitanje tko će svim poslodavcima i građanima (na najfrekventnijem trgu u Karlovcu) financirati troškove izmjene adrese, te hoće li to učiniti braniteljske udruge, koje su predložile promjenu imena trga.

Po riječima Nikole Badovinca, koji je u prošlom sazivu bio vijećnik Gradskog vijeća SDP-a, potom HNS, a sada je nestranački aktivist, "u Karlovcu se provodi fašizacija".

"Bivši gradonačelnik, a sadašnji župan Damir Jelić provodi fašizaciju deset godina, a povijesna uloga Josipa Broza je neizbrisiva, te uloga Gradskoga vijeća nije mijenjanje povijesti već kreiranje budućnosti, prije svega radnih mjesta. Izmjenu trga inicirale su braniteljske udruge, čiji doprinos za stvaranje slobodne Hrvatske poštujem, ali tom borbom Karlovac postaje crna mrlja u Hrvatskoj i svijetu", izjavio je Badovinac.


Rekao je kako bi više volio "da oni, kao i svi mi, imaju prijedloge o tome gdje ćemo sutra biti, a ne gdje smo jučer bili" te je pozvao novoga gradonačelnika Damira Mandića i predsjednicu Gradskoga vijeća Marijanu Tomičić (HDZ) da ne dopuste ovu promjenu.

Antiradnički stav

Ustvrdio je da, zbog mogućega brisanja imena Josipa Broza, "HDZ radi suprotno antifašističkim vrijednostima prvoga predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, čiji portret vidno istaknut na svakoj sjednici Gradskog vijeća. I Dmitrij Birač, iz Građanske inicijative Za radnički Karlovac smatra da ne treba mijenjati ime Trga Josipa Broza Tita. Za Birača nema sumnje da je potez mijenjanja imena toga trga motiviran jasnim antiradničkim stavom, jer, ocijenio je, "ova gradska vlast pokazuje izrazito antiradničko djelovanje, pa umjesto da gradonačelnik Mandić obiđe radnike i posluša njihove zahtjeve, sluša samo poslodavce".

"Gradonačelnik Mandić želi prikriti sramotnu realnost, svakodnevno iseljavanje iz grada u kojem ljudi ne vide svoju perspektivu, za razliku od onih vremena kada su se radnici useljavali u Karlovac kao jaki industrijski grad, jer ih je tu čekao i posao i riješeno stambeno pitanje, zdravstvo i obrazovanje", rekao je Birač. Podsjetio je da je u vremenima kada je zemlju vodio Tito postojalo samoupravljanje i radnička kontrola, za razliku od sadašnje realnosti da radnici, npr. u trgovačkim lancima ne smiju, kako je rekao, "niti pisnuti iako rade za crkavicu".

Nikola Badovinac je na kraju poručio gradonačelniku da je za njega glasalo 8.200 građana, u gradu živi još oko 40.000 građana čiji glas nije dobio.  te "da ima načina za borbu - prosvjedi i pisanje raznih zahtjeva svih onih koji se ne srame svoje prošlosti i koji su se spremni boriti se za budućnost uz poštivanje prošlosti".

Pročitajte više