Karlovac zbog potresa traži proglašenje prirodne nepogode

Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

KARLOVAČKA gradska uprava do danas je primila 939 prijava šteta od nedavnih potresa ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna te je Grad uputio Županiji prijedlog da se za Karlovac proglasi prirodna nepogoda uzrokovana potresom, izvijestio je danas Ured gradonačelnika.

Prema Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ona se proglašava ako je vrijednost ukupne izravne štete veća od 20 posto vrijednosti prošlogodišnjih izvornih prihoda nepogodom pogođene jedinice lokalne samouprave. Izvorni prihodi Karlovca za 2019. godinu iznosili su, kako piše u obrazloženju Ureda gradonačelnika, 152 milijuna kuna u odnosu na 123 milijuna kuna procijenjene štete.

Očekuju pomoć države

Očekuju da će sabor izglasati Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, kako je to predložila vlada, te će država na potpomognutom području na kojem je proglašena katastrofa financirati u cijelosti obnovu one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline bit će obnovljene temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave.

Grad Karlovac je zahvalio žurnim službama koje su se stavile na raspolaganje, ali i sugrađanima na njihovoj suradnji s gradskom upravom te pokazanom strpljenju, oprezu i solidarnosti u ovim izazovnim vremenima, objavili su iz Ureda gradonačelnika.

Pročitajte više