Karlovačka bolnica zbog Beroševe reforme ostaje bez 60-ak kreveta, kaže SDP

Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

Vijećnici SDP-a u Skupštini Karlovačke županije Srećko Curman i Ehlimana Planinac te saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić upozorili su danas da će karlovačka bolnica zbog reforme zdravstva ministra Vilija Beroša ostati bez šezdesetak kreveta.

Tvrde da slična sudbina očekuje i ogulinsku bolnicu nakon što od Nove godine županijske bolnice postanu državne. "Gubitkom tih kreveta doći će da pada razine zdravstvene usluge, jačaju se veliki centri u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a manje bolnice gube krevete", rekao je Curman.

"Odluke Beroševa ministarstva se bespogovorno prihvaćaju"

Kaže kako se u karlovačkoj bolnici predlaže ukidanje svih akutnih kreveta na odjelu za oftalmologiju, na niz drugih odjela smanjenje njihova broja, a na Odjelu za infektologiju ostao bi jednak broj.

"Odluke Ministarstva zdravstva u Karlovcu, županiji i bolnici bespogovorno se prihvaćaju, uz ponavljanje mantre da će gubitkom akutnih kreveta jačati dnevna bolnica, pa će svi pacijenti biti tamo zbrinuti. Mi u to ne vjerujemo", poručio je Curman.

Stoga je pacijentima ostavljen izbor - liječiti se u Zagrebu ili kod privatnika, no mnogi si to ne mogu priuštiti jer već im je i odlazak u Zagreb poduhvat. Ustvrdio je da bi smanjenjem broja kreveta karlovačka bolnica prešla u nižu kategoriju, što dugoročno znači gubitak specijalista i subspecijalista.

"Država preuzela županijske bolnice bez konzultacija s osnivačima"

"Opća bolnica Karlovac bila je donedavno prosperitetna – napravljen je helidrom, bila je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci, stečeni su uvjeti za obavljanje torakalnih i neurokirurških zahvata i postojala je nada za boljom kategorizacijom. Novom uredbom sve to bi trebalo otići u prošlost", ocijenio je Curman.

Planinac je dodala da zbog reforme zdravstva liste čekanja mogu biti još dulje i iznijela podatke po kojima je čekanje na zdravstvene usluge u državnim bolnicama duže nego u Karlovcu i Ogulinu.

Marić je podsjetila da je država preuzela županijske bolnice bez konzultacija s njihovim osnivačima. "Nismo uvjereni da je država dobar gospodar jer KBC-i generiraju više od 70 posto ukupnog duga u zdravstvu", rekla je Marić.

Pročitajte više