Karlovački HNS najavljuje koalicije sa SDP-om, HSS-om, Llibrom i LS-om

HNS u Karlovačkoj županiji od sutra počinje pregovore o potpisivanju sporazuma o postizbornom koaliranju sa SDP-om i HSS-om, te predizbornoj koaliciji i zajedničkim listama s Librom i LS-om, te o mogućoj suradnji s Hrvatskom strankom umirovljenika, najavili su danas predsjednici karlovačkog županijskog i gradskog HNS-a.

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a Darko Šantić rekao je da je okupljanje tih stranaka na lokalnim izborima protiv HDZ-a potrebno, "jer sva istraživanja pokazuju da samo široka koalicija građanske i središnje političke opcije može osigurati da građani daju povjerenje tim strankama, dok samostalno i pojedinačno one nemaju šansu".

Šantić je podsjetio je da je razdoblje od prosinca ove godine do svibnja iduće godine vrijeme redovnih lokalnih izbora. Iako još postoji mogućnost da se u Saboru usvoji zakon o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana, Šantić ne vjeruje u to. "Siguran sam da je HDZ odgodio saborsku proceduru jer je odvagnuo da u mnogim sredinama poput Varaždina, Čakovca, Karlovca, Pule, Rijeke nema dovoljno jakog kadra koji bi se uspješno suprotstavili oporbi, a i tamo gdje imaju jake pojedince boje se da se oni više neće morati ponašati sluganski prema HDZ-u", rekao je.

Šantić je također napomenuo da Europska konvencija o lokalnoj samoupravi također izričito sugerira neposredni izbor.

Pročitajte više