U Karlovcu ubrizgali matične stanice pacijenta u koljeno

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KIRURZI Opće bolnice Karlovac proveli su ovih dana prva dva postupka ubrizgavanja pacijentovih matičnih stanica iz koštane srži u bolno koljeno, što se smatra značajnim iskorakom karlovačke ortopedije.

O novoj metodi liječenja bolnih zglobova ravnatelj bolnice Nikša Antica rekao je kako je riječ o najsuvremenijem pristupu u ortobiologiji, samo 15 godina staroj grani ortopedske kirurgije, te da ju je u karlovačku bolnicu uveo dr. Damir Ćaćić uz podršku pročelnika službe za kirurgiju dr. Dražena Tufekovića.

Isti je tim dosad kod stotinjak pacijenata proveo postupak liječenja zglobova drugom ortobiološkom metodom, korištenjem trombocita iz venske krvi pacijenta. Ćaćić kaže da su rezultati izvrsni, da ti pacijenti noćnih bolova više nemaju te da su dnevni bolovi znatno reducirani, kao i uzimanje lijekova protiv bolova.

Pacijent za tri dana spreman za svakodnevne aktivnosti

Metoda s trombocitima (PRP - Platelet Rich Plasma) primjenjuje se u Dnevnoj bolnici tri puta s razmacima po sedam dana, pod lokalnom anestezijom. Smanjena bolnost nastupa za oko dva tjedna zbog smanjenja upale te je godina dana očekivano razdoblje bez boli ili uz bitno smanjenu bol. Čačić ističe kako je već za tri dana po zahvatu pacijent spreman za svakodnevne životne aktivnosti.

Metodi liječenja vlastitim matičnim stanicama iz koštane srži (BMAC - Bone Marrow Aspirate Concentration) u karlovačkoj su bolnici ovih dana podvrgnuta dva pacijenta sa srednje teškim i teškim oboljenjem zgloba koljena. Najprije im je iz gornjeg kraja potkoljenice, pod lokalnom anestezijom, izvađena koštana srž te zatim obrađena u aparatu za centrifugu i aplicirana u koljeno.

Rezultat se tek očekuje nakon oko tri mjeseca jer toliko treba da se sačuvana hrskavica napuni vodom i postane deblja, a na mjestu gdje je hrskavica toliko istrošena da je ni nema matične stanice započinju stvarati ožiljkasto tkivo koje je nalik hrskavici.

Karlovačka bolnica sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina ima Ugovor o stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji, odnosno pružanju i primanju specijalističko-konzilijarnih zdravstvenih usluga kroz koju je Ćaćić u Sv. Katarini naučio primjenjivati metode ortobiologije te pod njihovim mentorstvom metodu uveo i u karlovačku bolnicu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više