Karlovački stožer: Udvostručio se broj novozaraženih i ljudi u bolnicama

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U KARLOVAČKOJ županiji u utorak su potvrđene 72 novozaražene osobe koronavirusom, jedna je umrla, ukupno 39 ih je na bolničkom liječenju, a načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar upozorava da se brojke u odnosu na ožujak udvostručuju.

"U veljači je dnevno bilo od deset do 14 novooboljelih, ožujak donosi po njih 40-ak, a danas je taj broj čak 72. Da je situacija ozbiljna, govori i ponovno značajnije punjenje bolnice", rekla je Hini Hajsan Dolinar napominjući da je trenutno na respiratoru čak sedam osoba.

U bolnici je, ističe, sada dvostruko više pacijenata nego u veljači.

Pozvali građane na strpljenje i disciplinu

Građane stoga poziva na strpljenje, discipliniranost, poštivanje osnovnih mjera te da se kod bilo kakvog okupljanja poštuje pravilo sedam četvornih metara prostora po osobi i to s najviše 25 sudionika.

Posebno opasnim drži privatna okupljanja te posebno poziva mlade na strpljenje.

Podsjetila je i da je u Karlovačkoj županiji u ožujku prošle godine bilo ukupno osam zaraženih građana, pa u travnju deset, u narednih mjeseci po nekoliko, da bi u listopadu došli do 885, u studenom na 1960 i u prosincu čak 2596. Samo je zbog dodatnog opreza i epidemioloških mjera broj zaraženih u siječnju pao na 580 i u veljači na 354, no sada opet raste.

U tijeku je procjepljivanje

Načelnica županijskog Stožera Vesna Hajsan Dolinar ističe i kako je u tijeku procjepljivanje. U domovima za starije i nemoćne, kaže, prvom je dozom cijepljeno 78 posto korisnika, a s obje doze 56 posto te je plan da do kraja ožujka svi budu procijepljeni.

Do 12. ožujka utrošeno je 9115 doza cjepiva u Karlovačkoj županiji, a kada se tom broju pridoda 8969 osoba koje su preboljele covid, dolazi se do brojke od oko 18.000 zaštićenih.

Kazala je i kako će se u ovom tjednu u županiji cijepiti 2280 građana, po 30 pacijenata iz 76 ambulanti, od kojih će se u Karlovcu u sportskoj dvorani Ekonomske škole cijepiti njih 700.

Zasad nema nuspojava AstraZenece

S obzirom na oprez na moguće nuspojave, ni jedno cjepivo, pa ni AstraZeneca, ističe, nije u dosadašnjih preko 9000 cijepljenja uzrokovalo nijednu ozbiljniju nuspojavu.

Da je cijepljene učinkovito, najviše, kaže, govore sustavi zdravstva i socijalne skrbi jer nakon procjepljivanja ni u bolničkom sustavu ni u domovima za starije i nemoćne nitko više nije ni pozitivan ni u samoizolaciji, a to je razlog zašto svi odjeli rade uobičajeno i na korist svih pacijenata.

Hajsan Dolinar je napomenula i kako je Karlovačka županija s općinama i gradovima za nabavku respiratora i zaštitne opreme od početka pandemije uložila četiri milijuna kuna, a daljnjih je pola milijuna kuna utrošeno za pomoć obiteljima, posebno višečlanima, koje su zbog pandemije ostale bez prihoda ili su oni minimalni.

Pročitajte više