Kasniji odlazak na počinak nakon obroka smanjuje rizik od refluksa

AKO PATITE od refluksnog ezofagitisa, upale jednjaka koju uzrokuje kontakt sluznice jednjaka s kiselim želučanim sadržajem, možda činite pogrešku i odlazite na spavanje nedugo nakon večernjeg obroka.

Kraće razdoblje između odlaska u krevet i konzumiranja zadnjeg obroka povezuje se s povećanim rizikom od gastroezofagealnog refluksa (GERD).

"Osobama s refluksom preporučuje se da zadnji večernji obrok konzumiraju bar tri sata prije odlaska na počinak", savjetuju dr. Yasuhiro Fujiwara i njegovi kolege sa Sveučilišta u Osaki, o čemu je objavljen i članak u časopisu "American Journal of Gastroenterology".

147 osoba koje su patile od GERD-a i 239 onih koje nisu imale takve simptome dobilo je upitnik u kojemu je trebalo odgovoriti na pitanje koliko vremena prođe između njihova večernjeg obroka i odlaska na spavanje.

Pronađena je veza između kraćeg vremenskog razdoblja i povećanog rizika od refluksnog ezofagitisa. Dobrovoljci koji su u krevet odlazili tri sata ili manje nakon večere bili su za 7,45 puta podložniji refluksu od onih koji su na počinak odlazili nakon četiri ili više sati.

Fujiwara i njegovi kolege u članku su objavili kako će nastaviti raditi na ovome problemu koji muči mnoge.

Pročitajte više