Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis stranih agenata

Foto: EPA

BIVŠI šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Ta uvredljiva etiketa nalik na onu "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenom popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti. 

Tko su oni?

Bivši šahovski prvak Kasparov odavno je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo.

Hodorkovski je bio jedan od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru, od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je u Rusiji financirao oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više